Tejszínes kávétorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Tejszínes kávétorta

Hozzávalók:

Linzertésztához:

  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 6 dkg kristálycukor
  • 7 dkg szitált finomliszt
  • 0,5 dkg őrölt kávé

A krémhez és díszítéshez:

  • 2 csomag főzős vanília puding
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl főzött feketekávé
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dl hideg habtejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dkg őrölt kávé
  • 2 dkg zselatin
  • 1 dl víz
  • 20 kávészem

Elkészítése:

Linzer készítése:

A porcukrot és a lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a citromhéjat és a sót. A hideg vajjal elmorzsoljuk a tálba tett összetevőket, majd a tojássárgáját is beletéve gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Hűtőbe tesszük dermedni.

Kb. fél óra elteltével a fele tésztát kinyújtjuk fél cm vastagságúra. Egy tortakarikával kiszúrjuk, késsel néhány helyen megszurkáljuk a tetejét, és tiszta sütőlapon, 160 fokon kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Amíg sül, a maradék tésztánkból 20 db 4 x 12 cm-es téglalapocskát készítünk, melyeknek az egyik végét kb. 1 cm vastagon vizes ujjal megsimítjuk és megszórjuk darált kávéval. Ezeket is megsütjük. Sütés után azonnal vágjunk alá óvatosan egy vékony pengéjű késsel, így biztosan nem ragad le. A kerek lapunkkal is tegyük ugyanezt. A lapocskákból csinálhatunk többet, hátha eltörik, de a család tagjai is szívesen falatoznak a feleslegből.

Piskóta készítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A cukor 2/3-ad részével kemény habbá verjük a tojásfehérjét. A maradék cukorral a sárgáját is habosra keverjük. A két habunkat óvatosan összekeverjük, beleszórjuk a kávés lisztet, és még óvatosabban összekeverjük, nehogy a habunk összeessen. Ezután tortaformába töltve 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. (Ugyanakkora méretű legyen, mint a linzerkarika lapunk.)

Előkészületek a krém készítése előtt:

A kihűlt piskótakarikánkat kivágjuk a tortakeretből, majd kettévágjuk egy vastagabb, és egy vékonyabb lapra. Nem kell megijedni, a vékonyabb egészen vékony lesz. :-)

A linzerlapunkat egy lemezre tesszük. Ráhelyezzük a tiszta tortakarikát, amiben a piskótánk is sült. Megmagasítjuk a karikánkat egy 15 cm magas sütőpapírszalaggal, ami teljesen körbeéri a tortaformát. Ez fontos, mert a fém tortakarika nem olyan magas, mint a tortánk lesz krémestül.

A zselatinport a vízben feloldjuk egy kis láboskában, félretesszük, később majd melegíteni fogjuk.

Krém készítése:

A 2 csomag vaníliás pudingport 10 dkg kristálycukorral szárazon elkeverjük, majd a 2 dl tejet hozzáadjuk, elkeverjük. 2 dl kávét lábasban felforralunk, beleöntjük a pudingos keveréket, és sűrű pudinggá főzzük.

Amikor kész, kb. 1 cm vastagságú forró pudingot oszlatunk el egyenletes vastagságban a linzerkarika lapunkra. (Ami ekkor már körbepapírozva, tortakerettel vár ránk.)

Amíg ez hűl, a maradék pudingot egy nagy tálba öntjük, akkorába, hogy a tejszínhabunk is beleférjen majd. Habverővel kicsit kevergetjük, hogy meghűljön.

6 dl tejszínt 2 csomag vaníliás cukorral habbá verünk. A zselatint megmelegítjük, 3 evőkanálnyi kivételével a kávépudinghoz adjuk. (Ez a 3 evőkanálnyi még kelleni fog.) A felvert tejszínhabból is egy adagot hozzákeverünk, jól elkeverjük, majd a többi habot nagyon óvatosan beleforgatjuk.

2 cm vastagon teszünk a habból a linzerlapos kávépudingra. Ezután a vastagabbik piskótát ráhelyezzük, meglocsoljuk a fél dl rum, fél dl kávé és 1 csomag vaníliás cukor keverékével.

A nagy tálnyi kávéhabhoz óvatosan hozzákeverünk 1 dkg őrölt kávét, ezzel színesítve a rétegeinket. Ráhelyezünk a tortánkra kb. 2 cm habot, majd a vékony piskótát, végül az újabb maradék habot.

Minimum 2 órára, de akár 1 éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük.

A hűtés után leemeljük róla a tortakarikát, leszedjük róla a papírt.

2dl tejszínt habbá verünk, és belekeverjük a maradék 3 evőkanál megmelegített zselatint. Ezzel a habbal körbekenjük a torta oldalát. Körbe rárakosgatjuk a linzercsíkjainkat. A maradék habbal feldíszítjük a torta tetejét, meghintjük őrölt kávéval, és kávészemekkel díszítjük, átkötjük szalaggal.

Tipp:

Kicsit bonyolultnak tűnik, de aki gyúrt már linzert, sütött piskótát és dolgozott tejszínhabbal, annak menni fog! Szerintünk isteni! A családomban már többször készítettem szülinapra.