Máktorta meggyes-habos krémmel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Máktorta meggyes-habos krémmel

Hozzávalók:

24 cm-es formához

Tészta:

  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg margarin (v. vaj)
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg darált mák
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

Meggyes krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • porcukor ízlés szerint
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 30 dkg meggy (cukrozott)
  • csokoládé a díszítéshez

Elkészítése:

A porcukrot keverjük habosra a margarinnal és a két egész tojással, majd adjuk hozzá a tejet is. Ezután állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a sütőporral és a darált mákkal összekevert lisztet. Addig keverjük, hogy a tészta szép sima legyen.

A tortaformát vékonyan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A meggyet pár órával a felhasználás előtt magozzuk ki, majd cukrozzuk le. Ezután alaposan csepegtessük le, majd kb. a felét botmixerrel pépesítsük. (Én este cukroztam le, hogy jól átjárja a cukor a gyümölcsöt.)

A mascarponét keverjük simára az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután apránként keverjük hozzá a pépesített meggyet. (Kanalanként adjuk hozzá a meggyet, nehogy túl lágy legyen a krém.)

A habtejszínt verjük kemény habbá, majd szintén apránként, óvatosan keverjük hozzá a meggyes krémhez.

A teljesen kihűlt tortát éles késsel vágjuk félbe, majd az alsó tésztalapot kenjük meg a meggyes-habos krémmel. Ezután a maradék meggyet ízlés szerint osszuk el a krém tetején, majd helyezzük rá a másik tortalapot. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. Végül a maradék krémmel vonjuk be a torta külső felét is.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ezután ízlés szerint csorgassuk a tortára.

Az elkészült tortát helyezzük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Közvetlen tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.