Bazsalikomos húsgolyók gombamártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Bazsalikomos húsgolyók gombamártással

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 3-4 ek zsemlemorzsa
  • bazsalikom (ízlés szerint)
  • 1 tojás
  • 2 ek rizsolaj (vagy étolaj)

Gombamártás hozzávalói:

  • 25 dkg csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt bors
  • 2 tk kukoricaliszt

Elkészítése:

A vöröshagymát, a fokhagymát, és a bazsalikomot vágjuk fel apróra.

A darált húshoz adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a bazsalikomot, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. Gyúrjuk alaposan össze, és ha szükséges fűszerezzünk utána.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, és összegyúrás közben annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Ezután az összegyúrt masszából, vizes kézzel, formázzunk kisebb golyókat.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, és tegyük bele a húsgolyókat, majd a lángot mérsékelve, süssük szép pirosra. Ezután a megsült golyókat szedjük ki az olajból, és tegyük félre.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a gombát szeleteljük fel ízlés szerint.

A húsgolyók sütésénél visszamaradt zsiradékot hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk pár percig, majd öntsük fel a borral. Ezután tegyük bele az előzőleg pirosra sütött húsgolyókat, és félig lefedve, főzzük pár percig.

A főzőtejszínt keverjük simára a kukoricaliszttel, majd öntsük rá a gombás húsgolyókra. Ezután óvatosan kevergetve addig főzzük, hogy a szaft kellően besűrűsödjön.

Közben ízlés szerint készítsük el a köretet is. Én spagetti tésztát főztem ki, de ízlés szerint rizzsel, esetleg krumplipürével is tálalhatjuk.

Tálaláskor halmozzuk a kifőtt tésztát a tányérra, majd kanalazzuk rá a húsgolyókat a gombamártással, és úgy kínáljuk.