Karalábéleves medvehagymás húsgombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Karalábéleves medvehagymás húsgombóccal

Hozzávalók:

  • 1 zsenge karalábé
  • 1 sárgarépa
  • 1 cs újhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 tk kukoricaliszt
  • petrezselyemzöld
  • 1-2 tk csombor (borsikafű)
  • 1,5 l víz
  • 1 ek olaj

Medvehagymás húsgombóc:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 kisebb csokor medvehagyma
  • 1 nagyobb marék rizs
  • 1 tojás
  • őrölt bors
  • 1 tk pirospaprika

Elkészítése:

A karalábét és a sárgarépát tisztítsuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Az újhagymát vékonyra karikázzuk fel. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt újhagymát és pároljuk addig, még kicsit összeesik. Ezután adjuk hozzá az összevágott karalábét és a sárgarépát, majd szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, keverjük alaposan össze, majd pár percig pároljuk. Ezután ízlés szerint szórjunk meg a csomborral, (borsikafűvel) öntsük fel a vízzel, és sózzuk meg, majd forraljuk fel.
Ameddig a leves felforr készítsük el a húsgombócot.

A darált húst tegyük egy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a pirospaprikával. Gyúrjuk össze a masszát, és ha szükséges még fűszerezzünk utána. Ezután adjuk hozzá az apróra összevágott medvehagymát, a rizst, és az egész tojást, majd jó alaposan dolgozzuk össze a húsos masszát.

Ezután vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi gombócokat, majd óvatosan tegyük bele a forrásban lévő levesbe. Újra forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük a levest még a zöldségek, és a húsgombóc puhára fől.

A tejfölt és a tejszínt öntsük össze, majd adjuk hozzá a kukoricalisztet és keverjük simára. Ezután keverjünk hozzá egy kevés levest, majd állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévő leveshez. Végül főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről. Fedjük le az edényt és tálalásig tartsuk melegen.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni a forró levest, majd úgy kínáljuk.