Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Tészta:
Krém:
Elkészítése:
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, meg a lisztet, végül az olvasztott, de lehűtött csokit.
A tortakarika aljával odaszorítunk egy megfelelő méretű sütőpapírt is. Ez később szépen lehúzható a torta aljáról és nem kell a bádoggal együtt tálalni. A tortakarima belsejét kivajazzuk és kakaóporral szórjuk be, majd a formába öntjük a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben kb 30-40 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A túrót jól összetörjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat, a mascarponét és jól kikeverjük. A csokit összevágjuk apró darabokra és a túrókrémhez keverjük. A tejszínt jó keményre felverjük és óvatosan a túróhoz adjuk.
Fele krémet a tortakarimában lévő barna tésztalapra kenjük. Kiszámoljuk, hány szelet tortát szeretnénk vágni és oda teszünk egy-egy félszelet túró rudit, odaszorítva a karika oldalához, majd egy sor kisebb (negyed) túró rudival fejezzük be és ráöntjük a maradék krémet.
A tetejét szépen elsimítjuk és innentől a fantáziánkra van bízva, hogy habbal díszítjük, esetleg étcsokoládé mázzal, vagy – mint most én – kis túró rudi karikákkal és tortadarával.
Az eredeti recept írt zselatin fixet, de én azt szerettem volna, hogy könnyű, habos túrókrémünk legyen. És az lett. Másnapra kellően megszilárdult így is és szépen szeletelhető volt.