Tyúkláb fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tyúkláb fánk

Hozzávalók 30 fánkhoz:

  • 10 dkg sült sütőtök
  • 2 egész tojás
  • csipet só
  • 2 ek porcukor
  • 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 dkg friss élesztő
  • 10 dkg 20 %-os tejföl
  • sütéshez étolaj
  • tálaláshoz fahéjas porcukor és lekvár

Elkészítése:

Az alapanyagokat (tököt, tojást, sót, porcukrot, lisztet, élesztőt, tejfölt) egy tálba öntjük és sima tésztát gyúrunk belőle. 20 percig meleg helyen pihentetjük a fánkunk alapját.

A kész tésztát lisztezett deszkán hengeresre formázunk.

Feldaraboljuk csíkokra a tésztát. Ezeket a szeleteket tovább felezzük. Ha kellő vékonyságú hengert készítünk akkor a felezgetést megspóroljuk. Hengereket sodrunk a deszkán a tésztából. Kb 5-6 cm hosszú darabokat készítünk a tésztából és hüvelykujjnyi vastagságúakat.

Egy éles késsel kb 2 cm mélyen bevágjuk a tésztát. Miután bevágtuk az egyik oldalon a tésztát az oldalára fordítjuk. Ilyenkor az oldalán lesz a vágás. Így hagyjuk a deszkán.

Ezen az oldalon is ejtünk egy 2 cm mély bemetszést. Ez a bevágás mód ismerős azoknak, akik már tettek el kovászos vagy savanyú uborkát. Utolsó lépésként kifordítjuk a bevágásokat Általában a vékonyabb részeket hajlítjuk lefelé. A vastagabb rész marad a láb rész és a vékonyabbakat lefelé hajtjuk. A képen így már tökéletesen látszik a csirkeláb forma.

Forró, bő olajban oldalanként 1-1 percig sütjük, majd papírtörlőre kiszedjük és végül melegen tálaljuk egy-egy kanálka lekvárral és fahéjas porcukorra.

Tipp:

A sütőtök elhagyható, de igazán ízletes. Csongrád megyében igen ismert és közkedvelt édesség egy-egy tartalmasabb leves után!