Hozzávalók:
Csokoládéöntet:
Elkészítése:
A körtéket hámozzuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel nagyobb kockákra. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és pár perc alatt főzzük puhára. (Figyeljünk, nehogy szétfőjön a körte.)
Amikor már eléggé megpuhultak a körtedarabok, egy kanállal szedjük ki a főzéskor keletkezett léből. Nem kell lecsepegtetni, sőt 1-2 evőkanálnyi lé is kerüljön rá. Hűtsük ki egészen, mielőtt a tésztába kevernénk.
Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk bele az olívaolajat. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal keverjük össze. Végül óvatosan keverjük a masszához a puhára főzött, teljesen kihűtött körtét, és 1-2 kanálnyi levet.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral (v. vajazzuk és lisztezzük alaposan ki), majd öntsük bele a körtés-masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve még forrón szórjuk meg a torta tetejét ízlés szerint vaníliás-porcukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ameddig a torta teljesen kihűl, készítsük el a csokoládéöntetet.
A tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről. (Nem kell felforralni!!!)
Ezután tördeljük bele a csokoládét, majd addig keverjük, míg elolvad, és egy sima krémet kapunk.
Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd csorgassuk rá a csokoládéöntetet.