Körtetorta csokoládéöntettel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Körtetorta csokoládéöntettel

Hozzávalók:

  • 5-6 körte
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 ek barna cukor
  • 2 tojás
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mk őrölt fahéj

Csokoládéöntet:

  • 12,5 dkg étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín

Elkészítése:

A körtéket hámozzuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel nagyobb kockákra. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és pár perc alatt főzzük puhára. (Figyeljünk, nehogy szétfőjön a körte.)

Amikor már eléggé megpuhultak a körtedarabok, egy kanállal szedjük ki a főzéskor keletkezett léből. Nem kell lecsepegtetni, sőt 1-2 evőkanálnyi lé is kerüljön rá. Hűtsük ki egészen, mielőtt a tésztába kevernénk.

Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk bele az olívaolajat. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal keverjük össze. Végül óvatosan keverjük a masszához a puhára főzött, teljesen kihűtött körtét, és 1-2 kanálnyi levet.

Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral (v. vajazzuk és lisztezzük alaposan ki), majd öntsük bele a körtés-masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve még forrón szórjuk meg a torta tetejét ízlés szerint vaníliás-porcukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ameddig a torta teljesen kihűl, készítsük el a csokoládéöntetet.

Csokoládéöntet készítése:

A tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről. (Nem kell felforralni!!!)
Ezután tördeljük bele a csokoládét, majd addig keverjük, míg elolvad, és egy sima krémet kapunk.

Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd csorgassuk rá a csokoládéöntetet.