Édes, cukkinis kenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Édes, cukkinis kenyér

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 2,5 dl olaj (kókusz)
  • 3 tk vanília kivonat
  • 25 dkg porcukor (eredetileg 2+1/4 cup, ami kb 45 dkg)
  • 2 csésze cukkini reszelve (nem mértem hány deka)
  • 45 dkg liszt (3 csésze)
  • fél tk só
  • 1 tk sütőpor
  • negyed tk szódabikarbóna
  • kb 25 dkg áfonya (1 pint, ami kb 4,7 dl) + a díszítéshez

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • fél citrom leve
  • 1 egész citrom héja
  • kb 5 dkg porcukor
  • csipet só

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 175-180°-ra.

Reszeljük le a cukkinit finomra (én nem csepegtettem le).

Verjük fel habosra a tojásokat a cukorral és a sóval. Forgassuk bele a zöldséget, a sütőporos-szódás lisztet (én ebből kivettem két evőkanálnyit). Két evőkanál lisztben hempergessük meg az áfonyát és így adjuk a cukkinis masszához.

Az egész keveréket sütőpapírral bélelt, vagy vajazott-lisztezett sütőformába simítjuk (étfelé is lehet osztani és külön-külön megsütni).

Nagyjából 40-50 perc kell neki, de mindenképp ellenőrizzük késsel vagy tűvel. Én a formában hagytam teljesen kihülni.

Kikeverjük a krémsajtot a cukorral és a citromlével, sóval és hozzáadjuk a citrom lereszelt héját is. Ezzel kenjük meg a tortánkat.

Egy-két óra hűtés nem árt tálalás előtt. Díszíthetjük áfonyával, citromhéjjal és mentalevelekkel.

Tipp:

Ez a mennyiség egy normál püspökkenyér formához elegendő.