Lúdlábtorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Lúdlábtorta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 3 dkg margarin
  • 2 dkg étcsokoládé
  • 3 tojás
  • 6 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 5 dkg finomliszt
  • 1 ek tej
  • 0,3 dl cherry brandy

Krém:

  • 6 dl tej
  • 2 csomag csokoládés pudingpor
  • 3 ek cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg meggybefőtt
  • 3 db lapzselatin

Tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek olaj
  • kb 15 meggy (befőtt)

Elkészítése:

A torta elkészítés a kakaós piskótával kezdjük. Ehhez a csokoládét és a margarint felolvasztjuk gőz felett vagy alacsony fokozaton a mikróban.

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből és a cukorból (rakjunk hozzá egy csipetnyi sót is) kemény habot verünk. Ezután hozzákeverjük a villával enyhén felvert tojássárgáját és az olvasztott vajas csokoládét (ezt hagyjuk langyosra hűlni, nehogy összekapja a tojást). Keverjük márványosra, majd adjuk hozzá a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet is. Óvatos forgató mozdulatokkal kezdjük el összedolgozni, majd mehet hozzá a tej is. Ezután keverjük teljesen csomómentes, sima tésztává.

Egy alaposan kivajazott, 22 cm-es tortaformába helyezzük a masszát és 170 fokra előmelegített sütőben süssük készre 18-20 perc alatt. A torta közepét tűpróbával ellenőrizzük, hogy alaposan megsült-e.

Ha készen van a tészta, rakjuk félre hűlni és készítsük el a krémet. Ehhez a tejből, a cukorból és pudingporból készítsük el a pudingot. Ezután rakjuk hozzá a szobahőmérsékletű, felkockázott vajat, a felolvasztott és a kakaóval összekevert csokoládét és robotgéppel habosítsuk össze. Ha ezzel is megvagyunk, mehet bele a hidegvízben áztatott és kinyomkodott zselatin is, amit szintén belekeverünk.

Ezután következik a torta összeállítása. A kihűlt piskótát két egyenlő részre vágjuk.

A kettévágott tészta alsó részét helyezzük vissza tortaformába és ecseteljük le a Cherry Brandy-vel. Ezután oszlassuk el rajta a fele mennyiségű csokoládés krémet, majd rakjuk rá a lecsepegtetett meggybefőttet, erre öntsük rá a maradék krémet. Utolsó lépésként mehet rá a piskóta felső része is, amit óvatosan nyomkodjunk rá és rakjuk kb egy órára a hűtőbe kicsit megdermedni.

Az egy óra lejárta után, vegyük ki a tortát és kenjük le a felolvasztott, olajjal összekevert csokoládéval és rakjuk körbe a megmaradt meggyszemekkel. Amennyiben ezzel is elkészültünk rakjuk a hűtőbe legalább 4 órára, de legjobb, ha egy éjszakát pihen és ezután tálaljuk.