Mákos-málnazselés csokoládétorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákos-málnazselés csokoládétorta

Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
Tészta:

  • 2 tojásfehérje
  • 8 dkg darált mák
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj

Csokoládékrém:

  • 12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg tejföl
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín

Málnazselé:

  • 50 dkg málna
  • cukor (ízlés szerint)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • szegfűszeg
  • reszelt narancshéj (el is hagyható)
  • 10 g zselatin (por)
  • 0,5 dl víz

Elkészítése:

A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, apránként adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd addig verjük, hogy kemény habot kapjunk.
Ezután óvatosan keverjük hozzá a reszelt citromhéjat, és a darált mákot.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral (vagy kenjük ki zsírral, és szórjuk meg liszttel), majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 15 percig. A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, és helyezzük vissza a tésztát a formába.

A csokoládét vízfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk hűlni.

A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott csokoládét.

A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a csokoládés krémhez.

A tortaformában lévő tésztára kanalazzuk rá a habos-csokoládés krémet, majd simítsuk el egyenletesen.
Ezután tegyük be a hűtőbe hogy kellően lehűljön.

Öntsünk a málna alá egy pici vizet, majd tegyük fel főni a cukorral, és a fűszerekkel. Főzzük kb 10 percig, majd egy szűrőn passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.
Ezután öntsük hozzá a málnapéphez, és keverjük alaposan össze.

A hűtőből vegyük ki a tortát, majd óvatosan öntsük a csokoládés krémre a málnazselét.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe pár órára, hogy a zselé teljesen megdermedjen a torta tetején.

A tortát közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd helyezzük egy tálcára, és ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.