Kubai kenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kubai kenyér

Hozzávalók:

  • 40 dkg fehérliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1,5-2 csapott evőkanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csapot teáskanál cukor
  • 3 dl FORRÓ VÍZ (de nem forrásban lévő!!!!)

Elkészítése:

Én kenyérsütőgépben kevertem össze a hozzávalókat, de természetesen ezt kézzel is megtehetjük.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a forró vizet, (nem forrásban lévőt!!!!!) majd kanalazzuk rá a kétféle liszt, és a só keverékét. Ezután szórjuk rá a cukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt. Indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (én kétszer indítottam el ezt a programot, hogy szép sima tésztát kapjak)

Amikor végzett a gép, borítsuk ki a tésztát és kézzel jól gyúrjuk át, majd olívaolajjal vékonyan kenjük le. Ezután tegyük bele egy szintén olívaolajjal kikent tálba, majd egy fóliával fedjük le a tál tetejét.

Melegítsük elő a sütőt 30 fokra, majd tegyük be a tálat és 15 perc alatt kelesszük meg a kenyeret. Ezután vegyük ki, majd formázzuk meg. A tetejét pengével metsszük be, majd tegyük rá egy sütőpapírral kibélelt, lisztezett tepsire. (én ekkor megszórtam a tetejét szezámmaggal, de ez el is hagyható)

Helyezzünk a hideg (30 fokos) sütőbe egy edénybe kb. egy liter forró vizet, majd tegyük be a kenyeret. Ezután melegítsük fel a sütőt 200 fokra, és süssük 40-45 perc alatt készre a kenyeret. (Én légkeverésnél 180 fokon , 40 percig sütöttem. A sütési idő felénél egy sütőpapírral letakartam nehogy nagyon megbarnuljon a teteje.)

Amikor megsül a kenyér vegyük ki a sütőből, majd helyezzük egy rácsra, és úgy hűtsük ki.