Képviselőfánk torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Képviselőfánk torta

Hozzávalók:

  • 50 dkg fagyasztott leveles tészta

Képviselőfánk:

  • 17 dkg margarin
  • 1 kiskanál cukor
  • csipet só
  • 7 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1,5 dl víz

Krém:

  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 9 dl tej
  • 30 dkg vaj
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 9 ek cukor
  • 5 dl habtejszín

Karamell:

  • 15 dkg cukor
  • 1 tk ecet
  • 1 ek vaj

Elkészítése:

1,5 dl vizet felforralunk egy csipet sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a margarint, ha tejesen felolvad a lisztet is beleszórjuk.Folyamatosan kevergetjük, amíg el nem válik az edény falától és teljesen sima lesz. Lehúzzuk a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.

Habzsákból diónyi halmokat nyomunk egy tepsire (de kisakanállal is rakhatjuk a tésztát) 230 fokon 5 percig, majd kicsit alacsonyabb hőmérsékleten további 30 percig sütjük. Sütés közben nem szabad kinyitni az ajtót, mert a tészta összeesik. A fánkok akkor vannak készen, ha szép aranybarnák és kemény a külsejük.

Ha kihűltek levágjuk a “kalapjukat”.

A leveles tésztát megfelezzük és egyenként kb 26 cm átmérőjűre nyújtjuk. A 2 lapot megsütjük.

A krémhez a pudingot, cukorral felfőzzük, hűtjük. A vajat magában habosra kavarjuk, majd a kihűlt krémet hozzáadjuk. A tejszínből kemény habot verünk, megfelezzük. A tejszínhab egyik részét beleforgatjuk a vaníliás krémbe. A másik felét félretesszük.

A fánkokat megtöltjük a krémmel. Az egyik leveles tésztán eloszlatjuk a maradék krém felét, majd a másik leveles tésztát, rátesszük a maradék krémet rákenjük. A töltött képviselőfánkokat körben ráhelyezzük.

A félretett tejszínhabot nyomózsákba tesszük és a képviselőfánkok tetejére és a torta közepébe nyomunk belőle.

A karamellhez a cukrot megolvasztjuk egy lábasban. Ha teljesen felolvadt beletesszünk 1 evőkanál vajat és 1 teáskanál ecetet. Várunk egy kicsit, majd egy kanál segítségével elkezdjük húzni a karamellt a torta körül. Érdemes tálalás előtt megtenni ezt, mert a vékony karamell szálak hamar elolvadnak.