Sárgabarackos cobbler

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sárgabarackos cobbler

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgabarack
  • 10 dkg mazsola
  • 2 ek barna cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő
  • 2 cs vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 1 dl fehérbor

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • csipet só

Szóráshoz:

  • 3 ek barna cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 2-3 ek olvasztott vaj

Elkészítése:

A mazsolát áztassuk be a fehérborba, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan csepegtessük le. A sárgabarackot magozzuk ki.

Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a kimagozott, felezett sárgabarackot. Ezután szórjuk meg a lecsepegtetett mazsolával úgy, hogy mindenhova jusson belőle.

Keverjük össze a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport vagy 1-2 ek étkezési keményítőt és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahajat. Ezután szórjuk meg egyenletesen ezzel a keverékkel a gyümölcsöt.

A tészta hozzávalóit tegyük bele egy keverőtálba, majd robotgéppel pár perc alatt keverjük sima masszává. Ezután szórjuk meg egy kevés liszttel, és kézzel kicsit dolgozzuk össze, hogy ne ragadjon a tészta, és formázható legyen. (sima búzaliszttel is készíthetjük, de a Nagyi titka Süteményliszttel sokkal omlósabb lesz a tészta)

Ezután lisztezett kézzel formáljunk a tésztából diónyi golyókat, majd fedjük be vele a gyümölcs tetejét (nem baj ha nem érnek össze a tésztagolyók, mert sütés közben megfognak nőni).

Olvasszunk fel 2-3 ek vajat, majd kenjük le vele a tésztagolyókat.

A barna cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd egyenletesen szórjuk meg ezzel a keverékkel az előzőleg vajjal lekent tésztagolyókat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép aranybarnára.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt helyezzük át egy tálcára.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral, majd felszeletelve tálaljuk. A tészta finom omlós lesz, a barackos-mazsolás rész pedig jó szaftos, kissé leveses.