Málnás csokoládés joghurttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Málnás csokoládés joghurttorta

Hozzávalók (25 cm-es tortaforma):

Brownie:

  • 100 g tej/étcsoki
  • 110 g vaj
  • 220 g cukor
  • 80 g liszt
  • 30 g kakaó(keserű!)
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 2 db tojás
  • 1/2 kávéskanál sütőpor

Krém:

  • 640 g natúr joghurt
  • 80 g fehér csokoládé
  • 230 g cukor
  • 28 g vaníliás cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs habfixáló
  • 200 g málna
  • 8 db lapzselatin

Málnazselé:

  • 120 g málna
  • 6 ek cukor
  • 5 g zselatin
  • 2 ek víz

Csokikrém:

  • 100 g tejcsokoládé/étcsokoládé
  • 10 g vaj
  • 95 g habtejszín
  • (ha tejcsokoládéval készül, akkor 5 g zselatin+2 ek víz)

Elkészítése:

Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig. Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól el. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.

Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.

Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)

4 db lapzselatint áztassunk hideg vízbe. A joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott fehér csokival kavarjuk össze. Verjük kemény habbá a habtejszínt a habfixálóval, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.

Osszuk két egyenlő részre a krémet, az egyiket tegyük be a hűtőbe.

A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a krémhez.  Öntsük a brownie tetejére, és tegyük be a hűtőbe 1 órára.

A málnát a cukorral tegyük fel főni, majd pár perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük össze. (Ha nem szeretnénk zselatint beletenni, akkor adjunk még hozzá cukrot, és főzzük tovább.) Öntsük a megdermedt joghurtkrém tetejére, és ismét tegyük vissza a hűtőbe.

A maradék 4 db lapzselatint áztassuk hideg vízbe.

A félretett krémhez kavarjuk hozzá az összetört málnát. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a málnás krémhez. Majd öntsük a málnazselé tetejére, és tegyük ismét hűtőbe 1-2 órára.

Vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt.

(Ha tejcsokoládéból készítjük, akkor érdemes zselatint is tenni bele, hogy biztosan megkössön, ehhez a zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.)

Végül öntsük a torta tetejére, és egy éjszakára, min. 4-5 órára helyezzük hűtőbe.