Hozzávalók:
24 cm-es formához:
Tészta:
Krém:
Cseresznyezselé:
Tortakeret:
Elkészítése:
A cseresznyét turmixoljuk össze, majd a cukorral tegyük fel főni – főzzük minél sűrűbbre.
A lapzselatint áztassuk hideg vízbe, majd 5 perc elteltével csavarjuk ki, és adjuk a kész cseresznyéhez.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük ki sütőpapírra, és terítsük szét.
Pár napot hagyjuk száradni, amíg fel tudjuk szedni a sütőpapírról. (Ha szeretnénk ezt a folyamatot felgyorsítani, akkor tegyük be a sütőbe száradni.)
A mákot, a lisztet, a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze.
A puha vajat 60 g cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
A tojásfehérjét 180 g cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez.
A mákos keveréket kis adagonként adjuk a vajas alaphoz.
Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30 percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)
A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze, majd adjunk hozzá 20 g zselatin fixet.
A habtejszínt 20 g zselatin fixszel verjük kemény habbá, majd forgassuk a krémhez.
A tésztát vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortakarikát rá. Kenjük meg eperlekvárral, majd a krém 1/4-ével.
A zselére tegyük rá a tortakarikát, és vágjuk körbe.
A körbevágott cseresznyelapot helyezzük a krémre, majd vonjuk be a krém 1/4-ével.
Helyezzük rá a tészta másik felét, majd egy éjszakára tegyük be a hűtőbe.
A megmaradt krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, és vonjuk be a tortát.
A csokoládé tortakerethez vágjunk ki a torta kerületénél 5 cm-rel hosszabb sütőpapírt.
A fehér csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd pöttyözzük be a sütőpapírt.
Ha elkészültek a pöttyök, olvasszuk meg vízgőz felett a tejcsokoládét, és óvatosan, vékony rétegben oszlassuk el a sütőpapíron.
Várjunk 5 percet, majd helyezzük a torta köré. Legalább 25 percre tegyük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt.
A félretett krémmel díszítsük a torta tetejét.