Cseresznyés mascarponés máktorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Cseresznyés mascarponés máktorta

Hozzávalók:

24 cm-es formához:

Tészta:

  • 300 g mák
  • 120 g liszt
  • 8 g sütőpor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 180 g vaj
  • 8 tojás
  • 240 g cukor

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 4 dl tejföl
  • 250 g cukor
  • 24 g vaníliás cukor
  • 40 g zselatin fix
  • 3 dl habtejszín
  • eperlekvár

Cseresznyezselé:

  • 500 g cseresznye
  • 150 g cukor
  • 2 lapzselatin

Tortakeret:

  • 30 g fehér csokoládé
  • 200 g tejcsokoládé

Elkészítése:

Zselé készítése:

A cseresznyét turmixoljuk össze, majd a cukorral tegyük fel főni – főzzük minél sűrűbbre.

A lapzselatint áztassuk hideg vízbe, majd 5 perc elteltével csavarjuk ki, és adjuk a kész cseresznyéhez.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük ki sütőpapírra, és terítsük szét.

Pár napot hagyjuk száradni, amíg fel tudjuk szedni a sütőpapírról. (Ha szeretnénk ezt a folyamatot felgyorsítani, akkor tegyük be a sütőbe száradni.)

Tészta készítése:

A mákot, a lisztet, a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze.

A puha vajat 60 g cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.

A tojásfehérjét 180 g cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez.

A mákos keveréket kis adagonként adjuk a vajas alaphoz.

Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30 percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)

Krém készítése:

A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze, majd adjunk hozzá 20 g zselatin fixet.

A habtejszínt 20 g zselatin fixszel verjük kemény habbá, majd forgassuk a krémhez.

Összeállítás:

A tésztát vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortakarikát rá. Kenjük meg eperlekvárral, majd a krém 1/4-ével.

A zselére tegyük rá a tortakarikát, és vágjuk körbe.

A körbevágott cseresznyelapot helyezzük a krémre, majd vonjuk be a krém 1/4-ével.

Helyezzük rá a tészta másik felét, majd egy éjszakára tegyük be a hűtőbe.

A megmaradt krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, és vonjuk be a tortát.

Tortakeret készítése:

A csokoládé tortakerethez vágjunk ki a torta kerületénél 5 cm-rel hosszabb sütőpapírt.

A fehér csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd pöttyözzük be a sütőpapírt.

Ha elkészültek a pöttyök, olvasszuk meg vízgőz felett a tejcsokoládét, és óvatosan, vékony rétegben oszlassuk el a sütőpapíron.

Várjunk 5 percet, majd helyezzük a torta köré. Legalább 25 percre tegyük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt.

A félretett krémmel díszítsük a torta tetejét.