Karalábéfőzelék húsgombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Karalábéfőzelék húsgombóccal

Hozzávalók:

  • 2 karalábé
  • 70 dkg darált hús
  • 1 vöröshagyma
  • 2 tojás
  • petrezselyemzöld
  • 2 marék rizs
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • pirospaprika
  • 2 ek liszt
  • 2-3 dl tejföl
  • olívaolaj

Elkészítése:

A karalábét megpucoljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát apróra felvágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk.

Egy edényben olajat hevítünk, majd elkezdjük párolni a hagymát. Amikor már kezd üveges lenni, hozzáadjuk a lereszelt karalábét, majd megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, és jól összekeverjük. Felöntjük egy kevés vízzel, megszórjuk pici ételízesítővel, sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk.

A darált húst ízlés szerint fűszerezzük, és jól összekeverjük. Hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű rizst és az egész tojásokat, majd jól összegyúrjuk. Ezután egyforma méretű gombócokat formálunk belőle, majd egy edénybe helyezzük, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Puhára főzzük a gombócokat, majd kiszedjük a főzőléből, és félretesszük.

A visszamaradt lébe beleöntjük a megpárolt karalábét, és lassú tűzön tovább főzzük, míg a rántás elkészül.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd beleszórjuk a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Ekkor levesszük a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával. Hűlni hagyjuk, majd amikor már csak langyos, hozzáadjuk a tejfölt, és simára keverjük.

Ezután beleöntjük a karalábés lébe, és kézi habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellett pár percig még főzzük, hogy kellően besűrűsödjön.

Végül visszahelyezzük a húsgombócokat, és még pár percig szép lassan együtt főzzük.

Tálaláskor ízlés szerint friss kenyeret kínálhatunk hozzá.