Meggyleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Meggyleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy
  • 8 dl víz
  • cukor (v. édesítőszer)
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 2 cm-es fahéj
  • 0,5 citrom leve és héja
  • 5-6 levél citromfű
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 0,5 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejszín
  • mandulaforgács

Elkészítése:

A kimagozott meggyet tegyük egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a vaníliás cukrot, reszeljük bele a citromhéjat, és nyomjuk bele a citromlevet, majd tegyük bele a fűszereket. (Én a fűszereket teatojásba tettem, így a főzés végén egyben ki tudtam emelni.)
Ezután forraljuk ki, majd mérsékelt lángon főzzük kb. 10 percig.

Amikor megfőtt, vegyünk ki néhány szem meggyet, és tegyük félre a tálaláshoz. Ezután botmixerrel pépesítsük a levest, majd tegyük vissza tűzre és újra forraljuk fel.

A tejszínt keverjük simára a vaníliás pudingporral, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. (Én kézi habverővel kevertem, hogy ne csomósodjon be, viszont ha mégis csomós lenne, egy szűrőn szűrjük át, hogy szép selymes legyen a levesünk.)
Ezután újra forraljuk ki, és főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön. Tálalás előtt ízlés szerint hűtsük langyosra, vagy hűtőszekrénybe téve jó hidegre.

Egy serpenyőbe tegyük bele a mandulaforgácsot, majd állandó keverés mellett pár perc alatt pirítsuk aranybarnára.

Tálalás előtt a jól lehűtött levest szedjük kis csészékbe, majd tegyünk bele néhány meggyszemet, és szórjuk meg a pirított mandulával.