Hozzávalók:
Töltelék:
Díszítéshez:
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy kevés tejfölt tehetünk hozzá.)
Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük egy 20 x 30 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe. (Én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe.)
Előmelegített sütőbe tegyük be, majd közepes hőfokon (180 fok) 15 perc alatt süssük elő a tésztát. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit hűlni, majd öntsük rá az epres tölteléket.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és botmixerrel pépesítsük.
A pépesített epret tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet, és kézi habverővel keverjük simára.
Ezután állandó keverés mellett öntsük hozzá a lisztet, majd szintén keverjük csomómentesre.
Az elősütött, és langyosra hűtött tészta tetejére öntsük rá a simára kevert tölteléket.
Ezután tegyük vissza a sütőbe, és közepes hőfokon 30-35 perc alatt süssük készre. (A sütési idő felénél takarjuk le sütőpapírral a tetejét, nehogy túlbarnuljon, esetleg megégjen a teteje.)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben félig kihűlni, majd helyezzük egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Ezután tegyük vissza a tepsibe, majd a sütemény tetejét rakjuk ki félbevágott eperszemekkel, és öntsük le tortazselével. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel úgy, hogy mindegyik szelet tetejére kerüljön eper.