Kerge torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kerge torta

Hozzávalók:

Tészta:

  • 200 g édes keksz (pl. Mese keksz)
  • 80-100 g vaj
  • 70 g nutella
  • 50 g étcsoki
  • 150 g olajos magkeverék (dió, pisztácia, mogyoró, mandula)

Karamellhez:

  • 15 cl tejszín
  • 180 g kristálycukor
  • 1 csipet só

Krémbevonathoz:

  • 120 g süthető tejcsokoládé
  • 2 ek tejszín
  • 1 marék grillázsos csoki, vagy olajos magkeverék

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy tortaformát.

A vajat olvasszuk fel vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben. A kekszet zúzzuk fagyasztó zacskóban apóra sodrófával. Adjuk hozzá a vajat, és alaposan keverjük el. Egyengessük el egy 20-22 cm-es tortaforma aljában úgy, hogy az oldalára is kerüljön. Süssük 10 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Az olajos magvakat terítsük sütőpapírra, és pörköljük meg 10 percig forró sütőben.

Olvasszuk fel a nutellát gőz fölött, terítsük a tortalapra, és szórjuk meg a pörkölt magvakkal. Tegyük 1 órára hűtőbe.

Vastag aljú lábasban forraljuk fel a cukrot 2 ek vízzel, majd karamellizáljuk. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a sót és a tejszínt. Alaposan keverjük össze habverővel, tegyük vissza tűzre 2 percre, majd öntsük a karamellt a tortára.

A tejcsokoládét serpenyőben olvasszuk fel 2 ek tejszínnel. Tegyük bele a csokidarabkákat, vagy magvakat, és oszlassuk el a torta tetején. Hűtőszekrényben pihentessük tálalásig.

Tipp:

Isteni finom, ragacsos, ropogós édesség. Csak édesszájúaknak!