Virslis pirog

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Virslis pirog

Hozzávalók:

  • 1 kg sima liszt
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek zsír
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 kk só
  • langyos víz
  • csipet kristálycukor
  • 75 dkg virsli (juhbeles)
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, és 1 dl langyos vízben, csipet cukrot rászórva felfuttatjuk.

Hozzátesszük a tejfölt és a zsírt, majd langyos vizet adagolva puha tésztává gyúrjuk.
Gombóccá formáljuk, és letakarva pihentetjük 30 percet.

Pihenés után lisztezett deszkán nagyjából 6-8 mm vastagra nyújtjuk, és késsel kb. 4 x 20cm-es csíkokra vágjuk.

Srégen tartva a tésztacsíkokhoz a virsliket egyenként betekerjük, hogy a tésztaréteg picit fedje egymást, és a végeit összenyomkodjuk.

Forró olajban szép sárgára kisütjük.

Ebből a mennyiségből 20 db pirog készült.