Legegyszerűbb cseresznyebefőtt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Legegyszerűbb cseresznyebefőtt

Hozzávalók:

  • 1 kg cseresznye
  • 4 csapott ek cukor (üvegenként)
  • 2 dl víz (üvegenként)

Elkészítése:

A kiöblített üvegeket vizesen 3 percre mikróba helyezem, és a legmagasabb fokozaton járatom. Ezzel elvégeztem a csírátlanítást.

A cseresznyét kiválogatom, csak az egészséges szemeket használom, alaposan megmosom, ami azt jelenti, hogy az első vízben 15 percig áztatom, majd kétszer átöblítem, és lecsepegtetem.

Üvegekbe rakom, az üvegek alját jól megütögetem, hogy elrendeződjenek a szemek, és minél több férjen bele. Jól megrakhatom, mert a szemek zsugorodni fognak.

Minden üvegbe 4 evőkanál cukrot szórok, és felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Lezárom a csavaros fedővel, ami alá befőző fóliát helyezek.

Az üvegeket ezután egy magas falú tepsibe rakom, felöntöm hideg vízzel, és hideg sütőbe helyezve 180 fokon 40 percig “sütöm”. Az idő elteltével kikapcsolom a sütőt, és a sütőben hagyom kihűlni. Másnap mehet a polcra.

Tipp:

Évekkel ezelőtt addig kutakodtam a neten, amíg sikerült összeszednem a befőtt készítés szerintem legegyszerűbb módját, az üvegek csírátlanításától a gyümölcs üvegbe helyezésén keresztül, a tartósításig bezárólag. Nincs csírátlanító kifőzés, macerás szirupkészítés, nagy fazékban dunsztolás, és ami a legfontosabb, NINCS TARTÓSÍTÓ SZER!
Ezzel a megoldással teszem el a meggybefőttet is, a készítés során még egyszer sem tört össze üveg a sütőben, és egyetlen üveggel sem romlott meg.