Színes bulgursaláta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Színes bulgursaláta

Hozzávalók:

  • 1 bögre bulgur
  • 1 salátacukkini
  • 1-2 nagyobb paradicsom
  • pár szem retek
  • 0,5 kígyóuborka
  • olívabogyó
  • spenót/madársaláta/rukkola

Öntethez:

  • 1 doboz natúr joghurt
  • citromlé
  • bors
  • friss bazsalikom
  • 1 csepp olívaolaj

Elkészítése:

A bulgurt átmossuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben, fedő alatt főzzük. Nem puhul meg annyira, mint a rizs, alapból kissé pergős marad. Kb. 20 perc után a maradék vizet öntsük le róla, majd tegyük félre kihűlni.

Eközben kockázzuk/szeleteljük fel a zöldségeinket, keverjük össze, és enyhén sózzuk-borsozzuk őket. Vegyítsük el a zöldség-mixünket a zöld leveleinkkel, majd a kihűlt bulgurral.

Az öntethez a hozzávalókat ízlés szerinti mértékben, folyamatosan kóstolgatva dolgozzuk össze. A cél egy enyhén citrusos, friss, tipikusan ‘zöld’ íz megteremtése. Az öntettel meglocsolt salátát fogyaszthatjuk magában is, de húsevőknek isteni köret lehet pirított citromos csirkéhez, vagy bármi máshoz.

Tipp:

Akik munkába vinnék: az öntetet érdemes külön csomagolni egy kis dobozban, és a ‘tetthelyen’ hozzáadni a salátához, ami így nem ázik el.

Alapelvem, hogy egy héten legalább kétszer salátát ebédeljek. Egyrészt ülőmunka mellett nem árt odafigyelni arra, hogy könnyedebb ételeket fogyasszunk, másrészt egy salátát még késő este is össze lehet dobni, bedobozolni, és már kész is a másnapi ételünk gyorsan, és fillérekből! Ilyen apró elhatározásokkal nagyon sokat tehetünk az egészségünkért és a közérzetünkért.

Egyik kedvencem ez a bulgursaláta, ami amellett, hogy rendkívül ízletes, kifejezetten laktató is. Legutóbb az egyik kolléganőmet is megleptem egy adaggal, és teljesen odavolt érte.