Tárcsás sertéstarja sült gyümölcsökkel, zöldségekkel, gombával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tárcsás sertéstarja sült gyümölcsökkel, zöldségekkel, gombával

Hozzávalók:

A húshoz:

  • 3 szelet sertéstarja
  • 2 ek dijoni mustár
  • 1 ek currypor
  • 1 ek ételízesítő
  • 0,5 dl olívaolaj
  • őrölt színes bors

A saslikhoz:

  • 1 nektarin
  • 3 szilva
  • 100 g füstölt szalonna
  • 1 kápia paprika
  • 1 zöld paprika

A gombákhoz:

  • 400 g csiperkegomba
  • 4 ek balzsamecet
  • frissen őrölt színes bors

Elkészítése:

A pác elkészítéséhez kikeverjük a mustárt, a curryport, az olívaolajat, az ételízesítőt és a színes borsot. A húsokat beleforgatjuk a pácba, és benne hagyjuk 5-6 órán át.

A saslikokhoz kockára vágjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, valamint vékony szelet szalonnákat szelünk. A sorrend a következő: kápia paprika, nektarin, szalonna, szilva, szalonna, zöld paprika, nektarin, szalonna, szilva, szalonna, kápia paprika.

Külön fűszerezést nem igényel. Ebből a hozzávaló mennyiségből 5-6 saslik jön ki.

A gombákat megmossuk, szárukat kivesszük. Egy tálba öntjük a balzsamecetet, és alaposan beleforgatjuk a gombákat, hogy mindenhol érje őket. Ha van rá időnk, egy fél órát hagyhatjuk állni őket a balzsamecetben. Miután ez megtörtént, a gombafejeket tálcára szedjük kalappal felfelé, és színes borsot őrlünk a tetejére.

Ha a grilltárcsánk elég nagy, süthetünk mindent egy időben is, így az ízek még jobban összeérnek, kiváltképp a sasliké a húsokkal.

A gombafejeket tegyük középre, kalappal lefelé. Nem kell forgatni őket sütés közben, hagyjuk így, és csak akkor vegyük ki, amikor már megáll a gombalé a belsejükben, a külsejük pedig kicsit összeesik, és ráncosodik.

A saslikoknak elég annyi sütési idő, amíg a szalonna szépen átsül és összeugrik. Sütés közben érdemes fordítani rajtuk, hogy egyik oldala se égjen oda a gyümölcsnek.

A hús sütési ideje nem meghatározott, mindenki a maga ízlése szerint süsse át alaposan, vagy kevésbé alaposan.

Köretként készíthetünk mellé krumplit vagy csak kenyeret, illetve ha szeretnénk, savanyú káposztát is kínálhatunk mellé.

Tipp:

Tapasztalataim szerint ezt az ételt (főleg a saslikok miatt) érdemesebb grilltárcsán elkészíteni, de ha valakinek nincs, megoldható grillráccsal is.