Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Túrós batyu recept

Túrós batyu
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tészta hozzávalói:

    • 25 dkg rétesliszt
    • 25 dkg finomliszt
    • kb. 1,5 dl langyos tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 csipet só
    • 2,5 dkg élesztő
    • 8 dkg olvasztott margarin
    • 2 púpozott ek cukor

    Töltelék hozzávalói:

    • 45 dkg tehéntúró
    • 2 ek tejföl
    • 2 ek búzadara
    • kb. 5 ek cukor (ízlés szerint)
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 marék mazsola
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Lekenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 ek tej

    Elkészítése:

    Egy mély tálba beleszórjuk a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést (fészket) készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt ujjunkkal kissé összekeverjük. A liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint összekeverjük. Letakarjuk, és várunk, míg felfut a kovászunk.

    Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet, vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, míg a duplájára nem nő.

    Míg kel a tészta, addig elkészítjük a túrókrémet: a túrót egy villával szétnyomkodjuk, azután hozzá adjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.

    Mikor megkelt a tészta, egy lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk, és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Kb. 8 x 8 cm-es négyzetekre felvágjuk. A tésztára túrókrémet teszünk (én 1 ek túrót tettem mindegyikre), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk, és egyet csavarunk rajta.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával. Ha a sütő felmelegedett, betesszük a túrós batyukat, és kb. 20 perc alatt szép világosra sütjük.

    A megsült és kihűlt batyukat megszórhatjuk még porcukorral.

    Jó étvágyat kívánok! :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá