Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Expressz szilvás gombóc recept

Expressz szilvás gombóc
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    (kb. 15 db-hoz)

    • 4 dl víz
    • csipet só
    • 4 ek olaj
    • 1 ek porcukor
    • 25 dkg liszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Töltelék:

    • 8 szem szilva
    • cukor
    • fahéj

    Továbbá:

    • zsemlemorzsa
    • olaj

    Elkészítése:

    A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, magot kiszedjük. Tálba tesszük őket, jól beszórjuk cukorral és fahéjjal. (Ízlés szerint értelem szerűen.) Félretesszük.

    Kevés olajon a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. ezt is félretesszük. Egy lábasban feltesszük forrni a vizet, amiben majd a gombócokat kifőzzük.

    Egy másik edényben a 4 dl vizet elkezdjük forralni, ha forr, hozzáadjuk a 4 ek olajat, a sót, a cukrot, beleöntjük a lisztet, és gyors mozdulatokkal keverjük, hogy ne legyen csomós

    Lehúzzuk a tűzről, ráütjük az 1 db tojást, és szintén határozott mozdulatokkal az egészet egyneművé keverjük. (2 percet azért szánjunk rá, még ha reménytelennek is tűnik elsőre.)

    Picit hűlni hagyjuk (szerintem 3-5 percet hagytam, épp hogy ne legyen forró), és amikor már meg tudjuk fogni kézzel, kis gombócokat csípünk, kilapítjuk a kezünkkel, beletesszük egy fél fahéjas szilvát, és beburkoljuk a tésztával.

    Külön tetszett a tésztában, hogy ha valahol kibukkant a szilva, és nem tudtam befedni, csak csíptem egy darabot a többi tésztából, és “befoltoztam”. Könnyen tapadt, és a főzésnél sem jött szét.

    Ha megcsináltuk a gombócokat, addigra a főzővíz is szépen felforr, így beleeresztjük őket.

    Mondjuk 2 részletben, fazék méretétől függően, de ne tolongjanak a gombócok. Amikor feljött a víz felszínére (kb. 5 perc), azonnal ki is vehetjük.

    Olajon pirított zsemlemorzsára tesszük, meghempergetjük, majd fahéjas porcukorral tálaljuk. Bon appétit!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá