Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Jókai bableves recept

Jókai bableves
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg szárazbab (tarka)
    • 30 dkg füstölt hús (tarja, csülök, oldalas)
    • 1 szál füstölt kolbász
    • 2 ek zsír (sertés, kacsa, liba)
    • 1 ek finomliszt
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1 kk pirospaprika
    • 1 ek ételízesítő
    • 1 fej vöröshagyma
    • 5 babérlevél
    • 1 zellergumó
    • 2 szál sárgarépa
    • 2 szál fehérrépa
    • 6-8 ek rétesliszt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 poharas tejföl
    • ízlés szerint csípős paprika

    Elkészítése:

    A szárazbabot és füstölt húst előző este hideg vízbe beáztatjuk.

    Másnap egy nagy fazékban a finomlisztből és zsírból világosbarna rántást készítünk, majd félrehúzzuk, rávágjuk a fokhagymát, és megszórjuk pirospaprikával.

    Leöntöm az áztatólevet a babról és füstölt húsról, majd ezt is a fazékba tesszük.

    Beletesszük a felszeletelt kolbászt, a nagyobb darabokra felaprított vöröshagymát és zellergumót, ételízesítőt és babérlevelet.

    Felöntjük 2 liter vízzel, és a forrástól számított 1 órán keresztül főzzük.

    Közben megtisztítjuk a répákat, felaprítjuk kockára, majd a leveshez adjuk, és még 1 liter vízzel felöntjük. Ha szükséges, sózzuk, és fedő alatt 30 percig főzzük.

    Ez alatt a réteslisztből és tojásból pici sóval közepes lágyságú tésztát gyúrunk, és ha minden megpuhult, a levesbe csipkedjük, majd 10 percig forraljuk.

    A füstölt húst kivesszük, hagyjuk hűlni, majd felkockázzuk, és visszatesszük a levesbe.

    A tejfölt a levesből mert forró lével simára keverjük, és visszaöntjük a levesbe.

    Friss kenyeret és plusz tejfölt kínálunk mellé.

    Tipp:

    A Jókai bableves elengedhetetlen alkotóelemei a bablevesen túl a füstölt hús, füstölt kolbász és a tejföl. Ez utóbbit illik a végén belekeverni és megforralni. Nálunk a családban nem mindenki szereti a tejfölös változatot, ezért a tejföl csak a tányérokban kerül az ételhez. Olyan ez mintha még egy kis tejfölt tennénk hozzá, ami nem ugyanaz, mint a beleforralt tejföllel, de így is élvezhető marad.

    A jókai bableves kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 92 kcal
    Fehérje: 5 g
    Szénhidrát: 9 g
    Zsír: 4 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá