Görög gyros házi pitában recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Húshoz:
- 50 dkg csirkemell, vagy sertéshús
- 5 ek gyros fűszerkeverék
- 3 ek olívaolaj
- 1 ek citromlé
Tzatziki:
- 2 pohár joghurt
- 2 db kígyóuborka
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- citromlé
- olívaolaj
Pita:
- 45 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 dl víz
Elkészítés:
A húst csíkokra vágjuk, és bepácoljuk pár órára a gyros fűszerkeverékkel.
Kevés olajon sütjük majd ki, ha a mártást és a pitákat is elkészítettük már.
A tzatziki elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, a burgonyát hasábokra vágjuk. Elkészítjük a Tzatziki mártást. Az uborkát lereszeljük a héjával együtt.
Picit megsózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen és kicsavarjuk. Hozzákeverjük a joghurthoz, majd adunk hozzá 3-4 gerezd áttört fokhagymát.
Sózzuk, borsozzuk, kb. egy teáskanálnyi citromlevet és ugyanennyi olíva olajat keverünk hozzá. Az egészet jól összedolgozzuk, és minimum 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Jöhet a pita elkészítése.
A pita elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 8-10 gombócot formálunk belőle és a duplára kelesztjük.
Ha megkeltek, egyenként kinyújtjuk őket, és letakarva még 15 percet kelesztjük. Egy felmelegített serpenyőben (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe) a villával megszurkált pita mindkét oldalát világosra sütjük.
A kész pitának puhának kell lennie, hogy könnyen fel lehessen tekerni, ezért konyharuhával letakarjuk fogyasztásig.
Összeállítjuk tálaláshoz az ételünket.
A pitákat megkenjük a tzatziki mártással, elosszuk rajtuk a zöldségeket, a húst, és a külön kisütött hasábburgonyát, majd tölcsér alakúra feltekerjük, alufólia segítségével.
Tipp: Gyros fűszerkeverék házilag:
- 3 ek só
- 1 ek pirospaprika
- 2 tk őrölt bors
- 1 ek aprított vagy szárított petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek aprított vagy szárított oregánó
- őrölt fahéj
- őrölt szerecsendió
- őrölt római kömény
- őrölt ánizsmag
- őrölt édeskömény mag