Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Görög gyros házi pitában recept

Görög gyros házi pitában
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Húshoz:

    • 50 dkg csirkemell, vagy sertéshús
    • 5 ek gyros fűszerkeverék
    • 3 ek olívaolaj
    • 1 ek citromlé

    Tzatziki:

    • 2 pohár joghurt
    • 2 db kígyóuborka
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • só, bors
    • citromlé
    • olívaolaj

    Pita:

    • 45 dkg liszt
    • 2 teáskanál só
    • 1 teáskanál cukor
    • 1 csomag szárított élesztő
    • 4 evőkanál olívaolaj
    • 3 dl víz

    Elkészítés:

    A húst csíkokra vágjuk, és bepácoljuk pár órára a gyros fűszerkeverékkel.

    Kevés olajon sütjük majd ki, ha a mártást és a pitákat is elkészítettük már.

    A tzatziki elkészítése:

    A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, a burgonyát hasábokra vágjuk. Elkészítjük a Tzatziki mártást. Az uborkát lereszeljük a héjával együtt.

    Picit megsózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen és kicsavarjuk. Hozzákeverjük a joghurthoz, majd adunk hozzá 3-4 gerezd áttört fokhagymát.

    Sózzuk, borsozzuk, kb. egy teáskanálnyi citromlevet és ugyanennyi olíva olajat keverünk hozzá. Az egészet jól összedolgozzuk, és minimum 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Jöhet a pita elkészítése.

    A pita elkészítése:

    A hozzávalókat összegyúrjuk, 8-10 gombócot formálunk belőle és a duplára kelesztjük.

    Ha megkeltek, egyenként kinyújtjuk őket, és letakarva még 15 percet kelesztjük. Egy felmelegített serpenyőben (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe) a villával megszurkált pita mindkét oldalát világosra sütjük.

    A kész pitának puhának kell lennie, hogy könnyen fel lehessen tekerni, ezért konyharuhával letakarjuk fogyasztásig.

    Összeállítjuk tálaláshoz az ételünket.

    A pitákat megkenjük a tzatziki mártással, elosszuk rajtuk a zöldségeket, a húst, és a külön kisütött hasábburgonyát, majd tölcsér alakúra feltekerjük, alufólia segítségével.

    Tipp: Gyros fűszerkeverék házilag:

    • 3 ek só
    • 1 ek pirospaprika
    • 2 tk őrölt bors
    • 1 ek aprított vagy szárított petrezselyem
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 ek aprított vagy szárított oregánó
    • őrölt fahéj
    • őrölt szerecsendió
    • őrölt római kömény
    • őrölt ánizsmag
    • őrölt édeskömény mag

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá