Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csirkepaprikás bográcsban recept

Csirkepaprikás bográcsban
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 2 egész csirke
    • 5 fej hagyma
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 30 dkg zöldpaprika
    • 30 dkg paradicsom
    • 1 kanál só
    • 1 kávéskanál köménymag
    • csipet őrölt bors
    • 2 szál kakukkfű
    • 2 evőkanál pirospaprika
    • 1 dl fehérbor
    • 1 csípős paprika

    Elkészítése:

    A mennyiségek minimum 10 literes bográcsra értendőek!

    A csirkét megmossuk, feldaraboljuk. Mindenkinek ajánlom, a házi kapirgálós jószágokat, mert egész más az ízük, mint a nagyban tartottaké!

    A hagymát felszeljük, a fokhagymát kés lapjával megnyomjuk, a paprikát, paradicsomot feldaraboljuk.

    Kevés zsiradékon a hagymát üvegesre pároljuk (ha van füstölt szalonna, akkor ajánlom azt tenni először a bográcsba és annak kisütött zsírján folytatni a főzést). Hozzáadjuk a köményt, majd a fokhagymát és megsózzuk. Felöntjük kevés vízzel és a bográcsba tesszük a paradicsomot. 10 perc után beletesszük az ízlés szerint feldarabolt csirkét, a máj kivételével. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Belekerül a többi fűszer és a csípős paprika is. Megvárjuk, hogy felforrjon.

    Megkóstoljuk a szaftot! Most adjuk hozzá a darabolt zöldpaprikát (A családom nem szereti, ha a paprika szétfő! Úgy szeretjük, ha a főzés után is felismerhető marad és kicsit roppanós.)

    Ha úgy látjuk, majdnem készre főtt, beletesszük a májat is, valamint a borban jól elkevert pirospaprikát is. Ha újból felforrt, kész az étel.

    A pirospaprikát legtöbbször a végén teszem a bográcsos ételekbe. A kozmálást legtöbbször a bogrács aljára gyűlt, őrölt paprika okozza, így egy veszélyforrás ki van pipálva. Feltétlenül javaslom, a többszöri kóstolást! A legegyszerűbb úgy, hogy a fakanállal felkavarjuk a szaftot, majd magasabbról evőkanálba csorgatjuk. A sugárban csorgatott lé kihűl, így nem kell fújni a kóstoláskor.

    Galuskával, vagy kifőtt száraztésztával tálaljuk.

    El lehet készíteni fazékban is, de a bográcsozásnak más a hangulata!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá