Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Töltött diós-mézes pogácsa recept

Töltött diós-mézes pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 125 g akácméz
    • 125 g vaj
    • 3 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 citrom
    • 250 g porcukor
    • 250 g finomliszt
    • 250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 2 ek mézeskalács fűszerkeverék

    Kenéshez:

    • 1 kk habtejszín
    • kb. fél  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve

    Tetejére:

    • dióbél

    Kenéshez:

    • házi sárgabaracklekvár ( pl.olyan, amiben mézeskalács fűszerkeverék is van)-nálam xilittel készült

    Forgatáshoz:

    • darált dió

    Elkészítése:

    A tésztát előző este készítjük el. Ehhez a vajat a mézzel felforrósítjuk és hagyjuk kihűlni. A tojásokat 2 ek citromlével és a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket. Az összes hozzávalót a citrom héjával sima tésztává keverjük. Folpackkal lefedjük a tálat és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.

    Másnap a tésztából lisztes kézzel egyforma kis golyókat gyúrunk és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk pár centire egymás mellé. A közepükbe lisztbe mártott fakanál végével kis lyukat fúrunk, majd a tetejét átkenjük a tejszínnel elkevert felvert tojással.

    Mindegyik mélyedésbe teszünk egy-egy szem diót és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Sütés közben a golyók szétlapulnak és összesülnek.

    Még melegen egy 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a tésztákból kis köröket szúrunk ki úgy, hogy mindegyik kör közepében legyen egy-egy szem dió is. A köröket félretesszük. A megmaradt tésztát szárítsuk meg és műanyag dobozban 3-4 hétig tárolhatjuk. Kiváló lehet akár tiramisu alapnak, vagy édes morzsának sütikhez, stb. Nekem beindult már a fantáziám a felhasználásukat illetően.

    A történet úgy folytatódik, hogy veszünk egy kiszúrt mézes pogácsát a diós részével felfelé és egy kenőecsettel jól megkenjük lekvárral. Ráragasztunk egy újabb pogácsát úgy, hogy annak is a diós fele legyen felfelé. Az így kapott emeletes pogácsák oldalát is jól átkenjük a lekvárral körben, majd végül a lekváros hengerek oldalát darált dióban alaposan megforgatjuk. Tálcára pakoljuk az összes elkészített megkent és dióba forgatott pogácsát, és miután teljesen kihűltek, egy műanyag tortafedővel úgy lefedjük, hogy az sehol ne érjen a sütikhez. Szobahőmérsékleten tároljuk. Sokáig puha marad, hacsak még aznap el nem fogy mind. :)

     

    Tipp:

    Kiváló például karácsonyra. Gyorsan elkészül, főleg ha nem számoljuk azt, hogy egy éjszakát pihen a tészta. Nyugodtan vonjuk be a gyerekeket és minden családtagot a készítésébe, élvezni fogják!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá