Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bejgli szelet recept

Bejgli szelet
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 37 dkg liszt
    • 15 dkg vaj
    • 1,25 dkg élesztő
    • 1 csipet só
    • 1,25 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez

    Mák töltelék:

    • 30 dkg darált mák
    • 15 dkg cukor
    • 2 dl víz
    • 1/2 citrom héja és leve
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 tk vaj
    • 2 ek sárgabaracklekvár

    Dió töltelék:

    • 30 dkg darált dió
    • 15 dkg cukor
    • 2 dl tej
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 2 ek sárgabaracklekvár
    • 1 tk vaj

    Tetejére:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    Elkészítése:

    A tészta elkészítése:

    A lisztet a hideg(!) vajjal elmorzsoljuk. 1 dl tejben elkeverjük az elmorzsolt élesztőt. Nem futtatjuk fel, csak addig keverjük, míg feloldódik.

    A tejet a tojással, sóval és cukorral elkeverjük, majd a vajjal elmorzsolt liszthez öntjük. Jól összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy az élesztő ne kezdjen el dolgozni.

    Ha szükséges még pici lisztet adhatunk hozzá, de ne vigyük túlzásba. A sikér gyúrásra aktivizálódik, csalóka lehet. 😉

    Ha készen van, akkor 3 egyforma cipóra osztjuk. Nekem azt hiszem 26 dkg-os cipók lettek.

    Egy tálcára tesszük őket egymástól távolabb és fóliával letakarva legalább 3 órára hűtőbe tesszük.

    A töltelék elkészítése:

    Addig elkészítjük a tölteléket. A vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a mákot és 1-2 percen át kevergetve főzzük.

    Ezután hagyjuk hűlni és ha langyos, elkeverjük benne a vajat és a citrom reszelt héját, levét.

    Ha kihűlt, akkor keverjük el benne a lekvárt. Annyit, hogy kenhető legyen.

    A dió tölteléket ugyanúgy készítjük, mint a mákosat.

    Összeállítás:

    Az első cipót enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra, kb 25*35 cm-es téglalapokra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.

    Rákenjük a máktöltelék felét a tészta egyik felére, a másik felére pedig a diós tölteléket. Ezután újabb lap következik, majd a mákos tölteléket elterítjük a tészta felén, a másik felén pedig a diós tölteléket, majd az utolsó kinyújtott lappal befedjük.

    Ha egy adagból tésztából egyféle ízesítésű sütit szeretnénk készíteni, akkor duplázzuk a töltelék hozzávalóit!

    Sütés:

    Beizzítjuk a sütőt 180 fokra. A tetejét lekenjük a tojássárgájával, majd egy villával több helyen teljesen a tepsiig átszúrjuk az egész süteményt.

    25-30 percig sütjük, de 15 perc után mérsékeljük a hőt 165-170 fokra.

    Sütés után rácsra húzva hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá