Eperdzsemes – fahéjas bukta recept
Hozzávalók 10 db buktához:
- 50 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- 1 tk só
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 üveg eperdzsem (kisebb)
A lekenéshez, szóráshoz:
- 4-5 ek kristálycukor
- 1 ek őrölt fahéj
- 3 dkg vaj
Elkészítése:
Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben.
A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat, és a maradék tejet. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is. Végül kanalazzuk hozzá a sóval összekevert lisztet.
Ezután indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)
A megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 45-50 percig.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd felezzük el. Ezután mindegyik tésztadarabot osszuk el öt-öt egyenlő részre. A feldarabolt tésztákat ezután formázzuk gombóccá.
A megformázott gombócokból egyesével nyújtsunk ki hosszú csíkokat, majd a tészta egyharmad részét vágjuk be több helyen derelyevágóval (v. éles késsel). A másik felére vékony csíkba kanalazzuk rá az eperdzsemet, majd a két szélét hajtsuk be, végül pedig tekerjük fel. (a két szélét azért kell behajtani, hogy a dzsem sütés közben ne folyjon ki)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb a megformázott rudakat. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük újra 45-50 percig.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt szép pirosra.
A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros-fahéjas keverékkel. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki.
Az eperdzsemes-fahéjas buktákat langyosra hűtve tálaljuk, mert úgy a legfinomabb. Ízlés szerint lekvár helyett, pudingos töltelékkel is megtölthetjük.