Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Marlenka recept

Marlenka
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Lapokhoz:

    • 55 dkg finomliszt
    • 2 púpozott ek kakaópor
    • 10 dkg vaj
    • 2 evőkanál méz
    • 2 nagy  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 250 g cukor
    • 1 evőkanál szódabikarbóna
    • 1 teáskanál ecet

    Kenéshez:

    • 1 konyak aroma

    Krémhez:

    • 4 tubus (170 gr –os ) sűrített tej
    • 25 dkg vaj

    Elkészítése:

    Először a sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe nyomjuk a tubusból, majd a tetejét rácsavarjuk. Egy fazékba, hideg vízbe állítjuk úgy, hogy az üveg pereméig érjen a víz. Lassú tűznél (takarék lángon) forrjon 3 órán keresztül, míg az üvegben a sűrített tej szép aranybarnás színt kap, karamellizálódik.

    A lapok hozzávalóihoz a cukrot, vajat, mézet és szódabikarbónát egy lábasban összeforraljuk, majd langyosra hűtjük.
    A kakaóval elkevert liszthez adjuk a mézes keveréket, majd a tojásokat és az ecetet is beletesszük és alaposan összegyúrjuk. A kész tésztát 5 egyenlő részre osztjuk.

    A lapokat egyenként kb 24*39 cm-es téglalappá nyútjuk és egy tepsi hátán sütőpapíron megsütjük (180 fokra melegített sütőben kb 4 perc). Vigyázzunk a meleg lapokkal, mert törnek! A többi lapot is kisütjük.

    A langyosra hűlt karamellhez hozzáadjuk a vajat és robotgéppel alaposan kihabosítjuk.

    A tészták szélét egyenletesre és egyformára vágjuk, majd a leeső részeket aprítóval vagy kézzel összemorzsoljuk.

    A lapokat egyenként lekenjük az aromával, majd betöltjük a krémmel, úgy, hogy a tetejére is jusson és a tészta morzsát rászórjuk. Akkor a legjobb, ha minimum 2 napot áll a hűtőben.

    Tipp:

    Ha a tészta nem akar összeállni, tegyünk hozzá 1-2 ek tejfölt (nekem nem kellett).
    A tészta nyújtás és hűlés közben keményedni fog. Ha nagyon kemény lenne és nem tudod nyújtani, tebb be a tésztát pár másodpercre a mikróba.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá