Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tuti tippek, a diéta sikeréért

Dátum: 2014-05-16 / Írta: dietamegoldasok.hu / Látták: 4103 /

Ahhoz, hogy az általunk választott diéta sikeressé válhasson, nem árt, ha néhány alapvető dolgot betartunk és az alábbi hasznos tanácsokat megszívleljük. Lássuk melyek is ezek!

Kerüljük el a gyors- és a készételeket!

Természetesen a gyorsételek nagyon hasznosak lehetnek számunkra, ha időhiányban szenvedünk. A súlyunknak azonban egyáltalán nem kedveznek ezek a fogások, kiváltképp akkor, ha ezek az ételek még „károsak” is. Általában nagy mennyiségű zsírt, és szénhidrátot tartalmaznak, amelyek fogyasztása egy diéta során nem megengedett. Ha mégis gyorsétel fogyasztására kényszerülünk, igyekezzünk egészségeset választani. Tartsunk otthon például fagyasztott zöldségeket, sovány sajtokat, teljes kiőrlésű lisztből készült száraztésztákat és, ha gyorsan finomat akarunk enni, akkor ezekből üssünk össze valamit.

Fűszerezzük bátran az ételeinket!

Hasznos segítséget nyújthatnak számunkra a fűszerek, egy diéta során.  Az ízzel teli ételek ugyanis, stimulálják az ízlelőbimbóinkat, így sokkal hamarabb és jobban eltelítenek, mint a kevésbé fűszerezett fogások. Ezt Malena Perdomo, az Amerikai Dietetikus Szövetség szóvivője is megerősítette.

Fogyasszunk kevesebb szénhidrátot!

Ahhoz, hogy a diéta valóban sikeressé válhasson, törekednünk kell a bevitt szénhidrát mennyiségének csökkentésére. Legkönnyebben a tésztafélék és a kenyér elhagyásával segíthetjük ezt elő. Ezek ugyanis, nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak. A kenyér és a tészta helyett fogyasszunk inkább zöldségeket, amelyek nemcsak, hogy egészségesebbek, hanem jóval kevesebb kalóriát is tartalmaznak.  A zöldségek rostban gazdag ételek, így a jóllakottság érzését is hamarabb el lehet velük érni. Ha csupán abból áll a diéta, amit követünk, hogy elhagyjuk a kenyér és a tésztafélék fogyasztását, már azzal is megközelítőleg egy ruhaméretnyi fogyást érhetünk el, egy év leforgása alatt.

Ne fogyasszunk alkoholt!

Az alkoholban rengeteg felesleges, üres kalória van. Diéta során egyáltalán nem ajánlott a fogyasztásuk, azonban nőknek napi egy ital még megengedettnek tekinthető. Férfiak esetében napi két ital lehet elfogadható. Azonban nagyon fontos, hogy ne napi rendszerességgel fogyasszunk alkoholos italt. Az egészségünkre sincs jó hatással, valamint a diéta sikerét is késleltetheti.

A mérték az érték!

Az elfogyasztott ételek mennyiségére rendkívül fontos odafigyelnünk. A gyorséttermekben kapható adagok hatalmasak és emellett természetesen kalóriában gazdagok is. Nem meglepő hát, hogy, aki rendszeresen ilyen ételeket fogyaszt, az előbb-utóbb meg fog hízni. Ha étteremben étkezünk igyekezzünk kis adagot kérni, vagy együk csak a gyermekmenüt. Ha rágcsálni valót fogyasztunk, akkor ne egy egész zacskóval együnk meg belőle, hanem osszuk azt el több, kisebb adagra. Még a csokoládé fogyasztását sem kell elhagynunk a diéta során, ha betartjuk a mértéket. Például, egy tábla csokoládé helyett fogyasszunk csupán 2-3 kockányi mennyiséget belőle.

Aludjunk eleget!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás rendkívül fontos a diéta során. A kevés alvást a szervezetünk stressz hatásként kezeli, így nagyobb mennyiségű grelin hormont kezd el termelni, mellette pedig a leptin termelése lecsökken. A leptin a teltségérzet kiváltásáért felelős hormon, míg a grelin étvágystimuláló hatással bír. Aki keveset alszik, annak nagyobb lesz az étvágya és a teltségérzete is csak jóval később alakul ki. Tehát a megfelelő mennyiségű alvással akár a túlevés is megakadályozhatóvá válik.

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek