link
Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tüntesd el a zsírfoltokat a konyhából sütőporral

Dátum: 2014-09-12 / Írta: Budai István / Látták: 37483 /

A sütőpor legnagyobbrészt nátrium hidrogénkarbonátot tartalmazó vegyület, amely savakkal találkozva szén-dioxiddá alakul. A sütőpor feladata a sülő tészta állagának lazítása, a tészta magasságának növelése, a belsejében termelődő gáz segítségével. A szén-dioxid termelődését különféle adalékanyagokkal szabályozzák (foszforsav savanyú sója, különféle difoszfátok, nátrium-alumínium foszfát – azaz E541 –, fumársav stb. alkalmas erre a célra). Bio sütőporokban borkövet használnak erre a célra, amely a borgyártás mellékterméke. Gyakran keményítőt is kevernek a tasakos sütőporhoz. • Miért alkalmas a sütőpor különféle tisztítási célokra?

  A keletkező szén-dioxid megköti a szennyeződéseket, a tisztítandó anyagban közlekedő gázmolekulák a rájuk tapadt kosz-szemcséket viszik magukkal. Ezért gyakran az elszennyeződött anyagot úgy tudják mélységében tisztítani, hogy nagy nyomáson belepréselik a szén-dioxidot, amelynek molekulái később a felszínen sorakoznak fel, cipelve magukkal a szennyeződéseket, és innen csak le kell törölni/felporszívózni őket.

  A szén-dioxidot szárazjég (azaz mínusz 80 fokra lehűtött szén-dioxid) formájában is alkalmazzák különféle felületek tisztítására, fertőtlenítésére.

  A sütőporban található keményítő szemcséi egyrészről felszívják a zsiradékot, másrészről alkalmasak a súrolásra, a rászáradt szennyeződések fellazítására, roncsolására, lepergetésére.

  Azért nagyszerű eszköz a szennyeződések eltakarítására, mert nagyon olcsó, könnyedén eltartható, hiszen nem romlik meg (azért a nedvességtől óvjuk!), és nem okoz semmilyen irritációt, még az érzékeny bőrnek sem. Nincs benne semmilyen maró vagy mérgező anyag, így bátran használhatjuk nagyobb mennyiségben is.

  Hogyan használjuk?

  A sütő belsejének vagy a gázrózsákat övező felületnek a tisztításához feloldás nélkül, por formájában alkalmazzuk. Szórjuk be a felületet, a zsíros foltokat elsősorban, majd nedves szivaccsal kevés dörzsölés után töröljük le a felületet.

  A konyhapult felületét, az asztalt, szekrények ajtajait úgy tudjuk a zsíros fröccsenésektől, rászáradt zsírfoltoktól megszabadítani, ha nedves szivacsra vagy törlőkendőre szórjuk a port, és úgy használjuk, mint a súrolószert.

  Ha leégett az étel a lábosban, a fekete foltokra szórjunk sütőport, majd engedjük fel kevés vízzel és hagyjuk állni fél napot.

  Felmosáshoz 15 dkg sütőport oldjunk fel a felmosóvödörben, lehetőleg forró vízben, majd nyeles moppal mossuk fel a felületet. Érdemes másodszor is feltörölni tiszta vízzel, mert a vízben nem oldódó keményítő lerakódhat a felületen, és ez úgy nézhet ki, mintha koszos lenne.

  Makacs konyhai foltokra, vagy a konyharuhákra került zsírfoltokra a következő pasztát alkalmazzuk: egy rész vizet keverjünk el három rész sütőporral. Kenjük a foltokra, hagyjuk hatni pár órát, majd mossuk le (illetve a textíliákat tegyük a mosásba).

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek