Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

TOP10 függőséget okozó étel

Dátum: 2019-01-16 / Írta: Budai István / Látták: 1878 /

Függőséget sajnos rengeteg dolog okozhat. De hogy az ételek is?! Pedig tudományos tény, hogy egyes élelmiszerek képesek a függőjükké tenni, és ez a legkevésbé sem egészséges. • Napjainkban az emberek 20%-a szenved ettől, főként a túlsúlyosak. Függőséget gyakorlatilag bármelyik élelmiszer okozhat, de vannak olyanok, melyeknél ez a veszély fokozottan fennáll.

  10. Fehér kenyér

  Mint minden feldologzott és magas glikémiás indexű szénhidrátot tartalmazó ételre, úgy a fehér kenyérre is igaz, hogy gyakorlatilag nem lehet abbahagyni az evését. Azonkívül, hogy több szempontból sem egészséges, igen káros hatása, hogy csak fokozza a sóvárgást más egészségtelen élemiszerek iránt.

  9. Kekszek

  A kekszek alapvetően lisztből és cukorból készülnek, ezeket variálják némi csokoládé vagy szintén magas cukortartalmú aszalt gyümölcs hozzáadásával. Tápértékkel nem rendelkeznek, rosttartalmuk nulla, viszont a bennük lévő cukor azonnal az egekbe ugrasztja a vércukorszintet.

  8. Pattogatott kukorica

  Nem csoda, hogy a moziban akár két órán át is megállás nélkül képesek vagyunk ropogtatni. A kukoricának ilyen módon készült változata még hízlalóbb, hiszen belőle a szénhidrátok nagyon könnyen felszívódnak, az ízfokozók pedig garantálják, hogy ne tudjunk leszokni róla.

  7. Cukrászsütemények, torták

  Cukor, fehér liszt és zsiradék a legváltozatosabb formákban – ezekből készítik a szemet is gyönyörködtető cukrászsüteményeket és tortákat, melyekbe gyakran kerül hidrogénezett növényi zsiradék is. Márpedig egy szelet belőlük sosem elég.

  6. Burgerek

  A különböző burgerek nagy részének alapját a fehér lisztből készült zsemle adja. Ez csak fokozza az étvágyat, ezért vagyunk képesek két pofára tömni a zsíros sajtokat, cukros szószokat és nem éppen sovány húst tartalmazó szendvicseket némi mű-ketchuppal is megspékelve.

  5. Jégkrém

  Cukorból és zsírból nincs benne hiány. Tejet sok jégkrém egyáltalán nem tartalmaz, de amelyik igen, az sem büszkélkedhet figyelemre méltó tápanyag tartalommal.

  4. Sültkrumpli

  Bő olajban úszkál, mielőtt a tányérunkra kerül. Ráadásul jól megsózva, zsíros majonézzel és cukrozott ketchuppal csúszik a legjobban. Ha házilag készíted, legalább ízfokozó nem kerül bele.

  3. Chips

  Szintén az ízfokozók tehetők felelőssé azért, hogy sokan chips-függőnek mondhatják magukat. Magas szénhidrát tartalmú burgonyából áll, ami a sütés közben teleszívja magát olajjal. Ízt mesterségesen adnak neki, semmilyen pozitív tulajdonsága nincs.

  2. Csokoládé

  Léteznek egészségesnek mondott fajtái – a nagyon magas kakaótartalommal rendelkezők -, de függőséget rendszerint nem ezek okoznak, hanem a gyengébb minőségű termékek. Ezekben semmilyen tápanyag nincs, cukros zsiradékok csupán, melyek aromákkal és ízfokozókkal készülnek.

  1. Pizza

  A top 10-es lista nyertese a függőséget okozó ételek között egyértelműen a pizza. A tudomány bizonyította, hogy a fehér lisztből, sok cukrot, sót és zsiradékot tartalmazó szószokkal és sajtokkal készült tésztaétel az, aminek a legnehezebben tudunk ellenállni. Zsír-, kalória- és sótartalma is az egekben, még nem túlsúlyosak is csak elvétve ehetnek belőle 1-1 szeletet, ha szeretnék, hogy nyugodt maradjon a lelkiismeretük.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek