Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A nagyi kelt tésztájának a titka + 5 szuper recept

Dátum: 2020-02-13 / Írta: Budai István / Látták: 306689 /

A kelt tészta számos finom sütemény alapja, azonban elkészítése komoly figyelmet igényel, ennek köszönhetően sok háziasszony fél az elkészítésétől. Ha eddig te is azok közé tartoztál, akik kevés sikerrel készítették el a kelt tésztát, vagy éppen bele sem mertél vágni, íme néhány tipp, melyeknek köszönhetően te is könnyen és gyorsan elkészítheted a tökéletes kelt tésztát. 




  • Figyeljünk az alapanyagokra!

    Bár különösen hangozhat, akkor tudunk igazán jó kelt tésztát készíteni, ha minden egyes alapanyag amit használni fogunk legalább szobahőmérsékletű. A tej esetében például az ideális hőmérséklet a tej hozzáadásakor 35-37 fok.
    Ahhoz, hogy könnyű, omlós tésztát kapjunk, érdemes átszitálni a lisztet, ettől ugyanis könnyű és levegős lesz, aminek köszönhetően az élesztőgombák sokkal nagyobb hatásfokkal lesznek képesek dolgozni.

    Szintén kiemelkedően fontos, hogy mindig friss élesztővel dolgozzunk.

    A dagasztás művészete

    A tészta összeállítása szintén kulcskérdés. Követhetjük a receptkönyvek utasításait is az élesztő felfuttatására vonatkozóan, azonban ha minden alapanyag szobahőmérsékletű, ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk. Szitáljuk a lisztet a tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, sót, tojást, illetve egy kevés olvasztott zsiradékot. A langyos tejet fokozatosan adagoljuk.

    A dagasztást érdemes lehet kézzel végezni, így jobban érezzük a tészta állagát. Alulról fölfelé, magunk felé húzzuk a tésztát fakanállal, gyors, határozott, erőteljes mozdulatokkal, így ugyanis kellőképpen levegős lesz a tészta. Akkor jó, ha a tészta elválik a fakanáltól és a tál falától is és szép fényes lesz.

    A kelesztés előtt vékonyan hintsük meg liszttel, ez ugyanis megakadályozza a párásodást. Az ideális kelesztési hőmérséklet 27-30 fok, de az is megfelel, ha vastagon bebugyoláljuk, hogy megőrizze a hőt. Így akár 35-40 perc alatt is a duplájára kelhet.

    Az utolsó simítások

    Ha megkelt a tészta, kövessük a receptet: egyes süteményekhez újra kell gyúrni a tésztát, másokhoz azonban nem. Ezt követően formázzuk, kenjük meg a tetejét tojással és kelesszük újra 25-30 percen át meleg helyen. Onnan tudjuk, hogy megkelt, hogy hirtelen elkezd erős illatot árasztani.

    Akár hideg sütőbe toljuk, akár előmelegítettbe, semmiképpen ne nyissuk ki az első 15 percben, illetve hideg sütő esetében e melegedési idővel együtt 25 percig. A kezdeti sütési hőfok legyen 200 fok, azonban ha kisebb tömegű vagy laposabb tésztát sütünk, akkor 10 perc után vegyük lejjebb 180 fokra.

    Aranygaluska

    galuska

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    1. 2,5 dl langyos tej
    2. 2,5 dkg élesztő
    3. 2 ek cukor
    4. 50 dkg liszt
    5. 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
    6. csipet só
    7. 1 citrom reszelt héja
    8. 3 tojássárgája

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Almás csavar

    csavar

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg liszt
    2. 1 csapott kk só
    3. 2,5 dkg élesztő
    4. 2,5 dl tej
    5. 4 ek cukor
    6. 1 tojás
    7. 10 dkg margarin

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Pozsonyi szemek

    szemek

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg liszt
    2. 20 dkg vaj
    3. 5 dkg porcukor
    4. 1 dkg élesztő
    5. 1 dkg só
    6. 1,5 dl langyos tej
    7. 1 tojássárgája

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Túrós béles

    túrósbeles

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg liszt
    2. 0,5 kk só
    3. 2,5 dkg élesztő
    4. 2 dl tej
    5. 2 ek cukor
    6. 1 tasak vaníliás cukor
    7. 10 dkg margarin
    8. 1 egész tojás

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Túrós bukta

    bukta

    Hozzávalók:

    Tészta:

    1. 85 dkg liszt
    2. 4 dl langyos tej
    3. 4 dkg friss élesztő
    4. 2 ek méz
    5. 15 dkg cukor
    6. 1 tojás
    7. 10 dkg olvasztott vaj
    8. csipet só

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

     

     

    Szólj hozzá