Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A tökéletes házi hamburger titka

Dátum: 2015-03-07 / Írta: Budai István / Látták: 62029 /

Itt a tavasz, itt az ideje csapni egy jó kis “hambi partyt”! Hívd át a barátokat és készítsétek el a város legjobb hamburgerét! 




  • Nem kell hozzá más, mint pár darab finom, házi készítésű puffancs, jó kis húspogácsák minimál fűszerezéssel és rengeteg földi jó, spékelés gyanánt.

    Ne is húzzuk tovább a szót, nézzük mi kell a tökéletes házi hamburgerhez!

    Hozzávalók 10 hamburgerhez:

    A húspogácsához

    1. 1 kg darált hús (sertés-marha feles arányban)
    2. őrölt bors
    3. 1 fej hagyma lereszelve
    4. 1 tojássárgája
    5. só a sütéskor

    A hamburgerzsemléhez:

    1. 68 dkg liszt
    2. 6,8 dkg porcukor
    3. 6,8 dkg vaj
    4. 6,8 dkg tojás sárgája (kb. 3 nagyobb tojásé – de nekem 4 volt)
    5.  5 dkg élesztő
    6. 8 g só
    7. 3,3 dl langyos tej

    Összeállításhoz:

    1. ketchup, mustár, majonéz
    2. csemege uborka szeletek
    3. pirított hagymakarikák, bacon (sütve)
    4. paprika, paradicsom karikák
    5. salátalevelek
    6. lapka sajt
    7. chili szósz

    A zsemlék elkészítése:

    Az összetevőket gyúrjuk össze, majd 20 percig pihentessük. Nagyon szép tésztát kapunk, sima felülettel.

    Ezután gyúrjuk át a tésztát és újabb 20 percig pihentessük. Osszuk 10 egyenlő részre (azt hiszem 13 dkg-os darabok lettek) a tésztát és formázzunk zsemléket.

    Ezeket helyezzük szilikonos sütőpapírral fedett tepsire, és kenjük meg egész tojással. Egy tepsire csak 5 db-ot tegyünk egymástól tisztes távolságra.

    zsemlenemkés

    Ne zavarjon meg a kis méret, bizony jócskán megnőnek majd. :)

    Kelesszük 35-40 percig majd kenjük le ismét egész tojással és meg is szórhatjuk szezámmaggal.

    190 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük készre!

    zsemle

    A húspogácsák elkészítése:

    A húspogácsák nem igényelnek sok munkát. Összegyúrjuk a húst a tojássárgájával, a hagymával és borsozzuk jó módon. Ne sózzuk, csak sütéskor!

    Ebből én egy nagy ételformázó gyűrű segítségével, sütőpapíron készítsünk pogácsákat, egy boros pohár aljával egyengetve simára. Nagyobb átmérőjűre készítsük, mint gondoljuk, mert sütés közben összeugrik. Egyenletes vastagságú legyen a pogácsa és a szélek ne legyenek töredezettek.

    Lefedve, hűtőben tartjuk addig, amíg nem sütjük őket.

    pogacsa

    A sütés és összeállítás:

    A legjobb buli, ha a szabadban sütjük tárcsán, de természetesen a konyhában, serpenyőben is elkészíthető.

    A húsoknak sütés előtt sózzuk és borsozzuk. Elég nekik körülbelül 10 perc sütés oldalanként. A hússal együtt megpiríthatjuk a hagymát, a bacont és a bucikat is.

    hambisül

    Tetszett? Irány a Nassoló Naplopó blog!

    Szólj hozzá