Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tévhitek a konyhában

Dátum: 2014-12-11 / Írta: Budai István / Látták: 3369 /

Sok háztartási legenda kering, de az összes közül talán a konyhára vonatkozó hitek és tévhitek a legelterjedtebbek. Minden háziasszony fel tudna sorolni legalább 3-4 olyan hiedelmet a főzéssel vagy konyhai tevékenységekkel kapcsolatban, amit még édesanyjától hallott, ő pedig a saját édesanyjától, és így tovább. Legtöbbünk megadóan elkerüli a „tiltott” tevékenységeket és lelkiismeretesen alkalmazza a „javasolt” praktikákat, de vajon van alapja ezeknek a szabályoknak?




  • Káros mikrohullámok

    Az egyik legelterjedtebb konyhai hiedelem úgy tartja, hogy ha a mikrohullámú sütőben melegítjük meg ételünket, akkor az teljesen elveszíti vitamin- és tápanyagtartalmát, mert a mikrohullámok megsemmisítik azokat. Tévhit. A mikrohullámú sütő működésének elve az, hogy a magas frekvenciájú mikrohullámok behatolnak az anyagba, és mozgásba hozzák az étel molekuláit, melyek így súrlódnak egymással. A molekulák súrlódása közben hő keletkezik, ezért gyors az ételek melegítése. Az folyamatnak semmi köze sincs az ételek tápanyagtartalmához, az teljes mértékben változatlan marad.

    Fa helyett műanyag

    A hiedelem szerint nem higiénikus fa vágódeszkát használni, mert ha húst vagy bármi mást vágunk rajta, a baktériumok bekerülnek a deszkán ejtett karcolásokba, és mivel ezeket a karcolásokat egyszerű mosogatással képtelenség megtisztítani, a kórokozók elszaporodása elkerülhetetlen. A műanyag vágódeszka felületéről azonban gond nélkül eltávolíthatóak a húsról rákerült baktériumok. Ez az elképzelés téves. A fa vágódeszkák a higiénikusabbak, ugyanis a fában található csersavak minden vágás során felszabadulnak, így még több év használat után is fertőtlenítik a deszka felületét. A műanyag deszka esetében ez az antibakteriális folyamat természetesen nem működik.

    Olaj a tésztához

    Nagyon sokan főzik úgy a tésztát, hogy a forrásban lévő vízhez olajat öntenek, hogy a tésztaszemek, darabok ne ragadjanak össze. Ez egy teljesen szükségtelen folyamat, ugyanis a fortyogó vízbe szórt tészta biztosan nem ragad össze, csak ha rossz minőségű tésztát vásároltunk, vagy lejárt a szavatossága. Az olaj azonban ilyenkor sem segít. Főzés után önthetünk egy kis olajat a tésztára, de ha azonnal összekeverjük a szósszal, akkor szintén szükségtelen az „olajozás”.

    Szólj hozzá