Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Te is rosszul főzöd a tésztát? – Az 5 leggyakoribb baki, amit elkövethetsz

Dátum: 2018-07-11 / Írta: Budai István / Látták: 18062 /

Megszoktad, hogy így készíted, de ez nem azt jelenti, hogy jól is csinálod! Sajnos, a tésztafőzés egyszerű műveletébe is csúszhatnak hibák, amiket szinte mindenki el is követ. • Lehet, hogy eddig te sem tudtad, hogy rosszul főzöd a tésztát, de ha most mégis fény derül rá, azt is eláruljuk, hogyan küszöbölheted ki ezeket a hibákat!

  1. Túl kicsi edényben főzöd

  Tésztafőzéshez a legnagyobb fazekadat vedd elő, amibe jó esetben belefér 5-6 liter víz. Ennyivel töltsd meg. Ha túl kevés vízben főzöd, a tészta lehűti a vizet, mikor a fazékba teszed, ezután pedig több időbe fog telni, míg újra fel tud forrni. A tészta csak le fog ülni a fazék aljára és nem megfelelő állagúra fő meg.

  Ha kisebb méretű fazekat használsz, abban eleve kevesebb víz áll a tészta rendelkezésére. A kicsapódó keményítő miatt a tészta ragacsos lesz, miután leszűröd.

  2. Kihagyod a sót

  Talán, mert egészségesebben szeretnénk táplálkozni, egyre gyakrabban hagyjuk ki a sót a tészta főzővízéből. Pedig ez nagy hiba, hiszen a séfek szerint a főzővíznek egyenesen olyan sósnak kell lennie, mint a tengervíznek.

  Többre van szüksége a tésztának egy csipet sónál, de az egészséged miatt mégsem kell aggódnod, hiszen a tészta nem szívja magába a só nagy részét, csak az állaga lesz roppanósabb tőle. 5-6 liter vízhez 1-2 evőkanál sót adj.

  3. Elfelejted megkeverni

  Mikor a víz már forr, keverd meg a tésztát ahelyett, hogy csak magára hagynád a fazékban. Máskülönben a tészta leragad a fazék aljára és összecsomósodik, gumis állagú lesz. Rendszeresen kavargasd, hogy a tésztadarabok ne tudjanak összeragadni.

  4. Leöblíted a tésztát

  Senki sem akar ragacsos tésztát, ezért sokan alkalmazzák az öblítést, hogy megszabaduljanak a tésztára rakódott keményítőtől. Viszont csúszós, nyúlós tésztára sem vágyik senki, nem beszélve arról, hogy ha vízzel leöblíted a tésztát, a szósz sem fog rátapadni. Ezért ne bonyolítsd a tésztafőzés folyamatát, ezt a lépést hagyd ki!

  5. Hagyod állni

  A tésztát elkészülte után a lehető leghamarabb tálald fel. Még mielőtt megfőne, a szűrőt már készítsd elő, hogy a tésztának a vízben se kelljen várakoznia. Ha leszűrted, szedd ki előmelegített tálba és meleg szószt tegyél rá, majd rögtön tedd az asztalra.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek