Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pár egyszerű lépés, és nem kerül annyi étel a kukába!

Dátum: 2017-04-24 / Írta: Budai István / Látták: 547 /

Senki sem szereti pazarolni az ételt. A legtöbbünknek lelkifurdalása van, mikor a szemetesbe öntjük a különböző finomságokat, csak mert elszámoltuk a mennyiséget. Mégis, egy átlagos háztartásban viszonylag gyakran köt ki étel a kukában.




  • Ha úgy érzed, eljött az ideje megváltoztatni ezt a rossz szokást, néhány tippel segítünk, hogy sikeresen csökkenthesd a kidobott étel mennyiségét!

    1. Ha sok, fagyaszd le!

    Ha úgy érzed, az étel nem fog elfogyni, mentsd, míg menthető! A legkisebb mennyiséget is érdemes lefagyasztanod, hiszen nagyon jól fog jönni legközelebb főzéskor, amikor csak elő kell venned a fagyasztóból. Zöldségeket, szószokat, tejet, de még a pizzát és a kenyeret is érdemes a fagyasztóban eltenned későbbre!

    2. Tartsd szem előtt!

    Biztos trükk, hogy ha valamit szem elé teszel, akkor használni is fogod. Tégy így a maradékkal is! Amit lehet, azt tedd ki a polcra, a hűtőben pedig a leginkább szem előtt lévő polcon tárold a megmaradt ételt. Ha szinte kiszúrja a szemed, mikor nyitod az ajtaját, biztosan nem lesz ideje megromlani.

    3. Tervezze előre, de ne túl előre!

    Működő módszer megtervezni, hogy mit fogsz főzni és ahhoz mire lesz szükséged. Azonban itt is csapdába eshetsz! Ha 3 napnál tovább tervezel, nagyobb az esélye, hogy ételt fogsz pazarolni, hiszen ennyire előre nem láthatsz a jövőbe. Előfordulhat, hogy nem otthon vacsoráztok vagy tovább kitart a korábban főzött étel. Jobb, ha egy hét leforgása alatt többször vásárolsz kevesebbet és nem előre intézed el a heti bevásárlást!

    4. Használd fel a maradékot!

    Sokszor a maradékból csodás új ételek születhetnek. A zöldségeket, desszerteket, tejet, levest, húsételeket mind lefagyaszthatod, hogy aztán további ételeket vagy szószokat varázsolj belőlük!

    5. Tárold megfelelően az ételeket!

    Sokszor halljuk, hogy friss élelmiszerrel főzni az igazi, de igen hervasztó, ha egy nagy csokor petrezselyemnek a negyedét használod fel főzéshez, a háromnegyedét pedig kidobod csak azért, mert kizárólag frissen akarod felhasználni. Egy okos trükkel jelentősen megnövelheted a zöldségek és fűszernövények eltarthatósági idejét: Tedd őket egy zárható műanyag tasakba, a tasakba tegyél néhány evőkanál vizet, majd zárd le a tasakot és így tedd a hűtőbe!

    6. Tarts rendet a hűtőben és a kamrában!

    A káosz, az átláthatatlanság az élelmiszerek között nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ételek megromoljanak és a kukában végezzék. Ha nem tudjuk, mi van a hűtőben, miket tárolunk a spejz polcain, nagy eséllyel nem is fogjuk tudni felhasználni őket. Ha új élelmiszert vásárolunk, tegyük hátra és a régieket, amiknek hamarabb lejár a szavatossági idejük, tegyük előre.

    7. Jegyezd fel, hogy mit dobtál ki!

    Igényel némi idő- és energiaráfordítást, de kétségkívül működő módszer feljegyezni, hogy mikor milyen ételt dobtál a kukába. Idővel összeáll a kép, hogy a megszokott adagban főzött leves mindig soknak bizonyul vagy hogy a tésztát is mindig elsokallod és a maradékra már nem akad jelentkező. A következőkben okosabban vásárolhatsz és okosabban főzhetsz a jegyzeted segítségével!

    Szólj hozzá