Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ne öntsd ki! – 5 tipp a tészta főzővizének hasznosításához

Dátum: 2019-07-24 / Írta: Budai István / Látták: 13274 /

Megfőtt a tészta, ezután a szűrőbe kerül, a víz pedig a lefolyóba. Szinte biztos, hogy eddig te is így csináltad. De másként fogod ezután, ha megismered a tészta főzővizének felhasználási lehetőségeit! • A tészta főzővize nem tiszta víz, hiszen tele van a tésztából kifőtt keményítővel. Ezt a hasznos folyadékot kár lenne csak úgy a semmibe kiönteni, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a tésztafőzés során csak egy évben mennyi vizet pazarlunk el így. A keményítő tartalmú főzővíz praktikus felhasználásra adunk most tippeket!

  1. Rizs főzéshez

  Ha többféle ételt is készítesz, egyszerre főzöl tésztát és rizst, a tészta főzővizében elkészítheted a rizst is. Ennek oka nemcsak a vízzel való takarékoskodás, hanem az is, hogy a főzővíz sokkal gazdagabb ízt ad a rizsnek, mint a sima csapvíz. Újra felforralhatod és kifőzheted benne a rizst.

  2. Kenyértészták készítéséhez

  Ha pizzát vagy kenyeret sütsz, nagyon jól jön a tészta főzővize! Őrzi a benne megfőtt tészta ízét és keményítőtartalmát, ezért extra ízt kap tőle a kenyértészta. Ha nem rögtön fogsz hozzá, a főzővizet tedd a hűtőbe, és mikor elkezded összeállítani a kenyértésztát, a receptben írt csapvíz helyett ezt használd fel.

  3. Sűrítéshez

  A sós, keményítős főzővíz nagyszerű sűrítő összetevő szószokhoz, mártásokhoz. Csapvíz helyett készítsd ezzel, hogy remek állagú, krémes szószt kapj!

  4. Mosogatáshoz

  Ha a főzővíz csak sót és keményítőt tartalmaz – nem tettél benne zsiradékot -, akkor mosogatáshoz is felhasználhatod. A keményítő, mikor elkezd feloldódni, fantasztikus tisztító hatást fejt ki, és ez még a makacs szennyeződések ellen is működni fog!

  5. A fényesebb hajért

  10 percig áztasd a hajadat a tészta főzővizében, majd samponnal mosd meg. Meg fogsz lepődni, milyen gyönyörű fényt kap a hajad a keményítős víztől!

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek