Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Legkedveltebb fűszereink

Dátum: 2017-02-08 / Írta: Budai István / Látták: 704 /

A magyar konyha gazdag fűszerekben, sőt vannak olyan fűszereink, amelyek messze földön is híresek. A piros fűszerpaprika, a fokhagyma és még sok más is kiváló minőségben teremnek hazánkban, és szívesen használunk – sőt egyre szélesedő körben próbálunk ki – idegen tájakon termesztett fűszereket is.




  • Két érdekességre azonban érdemes felhívni a figyelmet a magyar fűszerhasználattal kapcsolatban. Még mindig nagyon kevesen gondolnak a fűszerekre úgy, mint gyógynövényekre, pedig a legtöbb étel receptjébe nem csak azért kerültek bele az adott fűszerek, mert attól ízesebb lesz, hanem azért is, mert segítenek megemészteni, vagy éppen alátámasztják a zöldség-összetevők egészségügyi hatásait.

    A másik, hogy egyelőre ritkán használnunk friss fűszernövényeket. Bár ennek nyilvánvaló akadálya az, ha pl. városi lakásban nincs hely és mód ezeknek a kis növénykéknek a termesztésére, de gyakran vidéken, illetve kertes házban sem kapnak helyet a veteményesben a friss fűszernövények.

    Ismerkedjünk meg ebben a sorozatban a 15 hazánkban leggyakrabban használt fűszernövénnyel, felhasználásukkal és gyógyhatásaikkal!

    Babérlevé

    A krumplis és paradicsomos ételek egyik legkedveltebb fűszere a mediterrán tájakon termő babérlevél. Nálunk is megterem az enyhébb vidékeken és az üvegházakban, de a legkeresettebb minőség forrása a várakozásokkal szemben nem Olaszország, hanem Kalifornia és Törökország. Savanyúságok készítésekor se hagyható el, de nagyon finom a káposztás, füstölt húsos ételekbe is, vagy a hüvelyesek ízesítésére.

    A rendkívüli olajtartalommal rendelkező aromás fűszernövény sok gyógyhatással rendelkezik az emésztőszervekre nézve, erről 49 -féle összetevője gondoskodik. Keserű anyagai elősegítik a gyomor munkáját, karbantartják a nyálkahártyát. Vízhajtó hatása révén vesebetegségeknél lehet hasznos, köptető és köhögéscsillapító hatása felső légúti megbetegedések esetén nagy segítség. Ízületi betegségek esetén is érdemes használni belsőleg (pl. teaként) fogyasztva és külsőleg (pl. olajként) kenve is. Fertőtlenítő hatása miatt antibiotikus hatása is van, de bőrápolásra is kiváló.

    Bazsalikom

    Ezt a friss, nedvességben bővelkedő levelű fűszernövényt már évezredekkel ezelőtt is termesztették szerzetesek a gyógyhatásai miatt. Ők hozták be Indiából Európába, ahol tulajdonképpen mindenhol megterem, de elsősorban a mediterrán területeken vált közkedveltté. Nagyon sokoldalú a felhasználása, a paradicsomos ételektől a húsokon át a salátákig, az ecetekig és a savanyúságokig számtalan ételhez használják fel.

    Illóolajain kívül keserűanyagot és szaponint is tartalmaz, ezeknek köszönheti számos gyógyhatását. Étvágygerjesztő és elősegíti az emésztést, problémás esetekben hozzájárul a nyálkahártya regenerálásához. Nagyon fontos görcsoldó és nyugtató hatása, amely az emésztési panaszokat azonnali enyhüléssel oldja meg. Stresszoldásra, álmatlanságra is kiváló. Igazi frissítő és erősítő ital a friss bazsalikommal fűszerezett limonádé.

    A friss bazsalikom termesztése mellett szól az is, hogy a kertben elűzi a kártevőket, továbbá szúnyogűző és levegőtisztító hatású.

    Borsikafű

    A magyarul csombornak is nevezett növényt szintén évszázadokkal ezelőtt kezdték termeszteni a kolostorok kertjeiben. Aromája a borséra emlékeztet, ezért részben annak helyettesítésére is alkalmazzák. Burgonyás, káposztás, gombás ételek jellegzetes fűszere, kiválóan megy vadhúsokhoz, mártásokhoz (pl. majonézbe), savanyúságokhoz.
    A maximum 50 cm magasra megnövő növény dugig van csodálatos hatóanyagokkal: csersavat, gyantát, nyálkát is tartalmaz az illóolajon, a fenolokon, a terpéneken és a rozmaringsavon kívül.

    Legfontosabb hatása az emésztés elősegítése, puffadás gátlása, illetve a simaizmok ellazítása, nyugtatása. Serkenti az étvágyat, hatékonnyá teszi az elbontási folyamatokat. A többi emésztésserkentő gyógynövényhez hasonlóan köhögéscsillapító hatása is ismert. Kiváló fertőtlenítőszer mind belsőleg, mind külsőleg, megóv a fertőzésektől és gátolja a belekben zajló erjedési folyamatokat. Külsőleg sebgyógyító hatású és csillapítja a rovarcsípések tüneteit. Antimikrobális hatásának köszönhetően természetes tartósítószer.

    Borsmenta

    A legsokoldalúbb fűszernövényeink egyike, hiszen nem csak sós, hanem édes ételekhez is kiválóan alkalmazható. Több mentafaj keresztezésével jött létre, érdekessége, hogy virágaiból nem nevel magokat, így csak tőről szaporítható. A legismertebb mentafajok közül ennek az íze az erősebb (fodormentától sokkal enyhébb a mentholnak köszönhető csípős és hideg érzés). Az első írásos emlék, amelyben megemlítik a borsmentát, az 1600-as évek végéről származik. A borsmenta nálunk is megterem vadon, de a mesterségesen termesztett egyedekben sokkal magasabb a hatóanyag-tartalom.

    A borsmentát húsos ételekhez (elsősorban töltelékekbe), pikáns szószokhoz használják a sós ételek elkészítésénél, gyümölcslevesekbe, salátákba, gyümölcsöntetekbe, süteményekbe, krémekbe, csokoládékba és csokis édességekbe használják, ha édességekről van szó. Tea formában is nagyon népszerű, de likőrök,limonádék, koktélok készítéséhez is előszeretettel alkalmazzák.

    A korábban említett fűszernövényekhez hasonlóan az illóolaján kívül a menta is csersavakat, keserűanyagokat, és flavonoidokat tartalmaz. Hatása is ezekhez hasonló: enyhíti a gyomor- és emésztési panaszokat, oldja a simaizmok görcseit. Gyakran használják hányásos-hasmenéses kórképek gyógyítására is. Kiemelkedő hatóanyaga a menta, amely az illóolajában is megtalálható.

    Nagyszerűen enyhíti a felső légúti megfázásos panaszokat, idegerősítő, nyugtató hatása a migrén ellen nagyszerű gyógyszer. Belsőleg alkalmazva nem csak csökkenti a béltraktus gyulladásait, hanem hatékony fájdalomcsillapító is. Szabályozza a máj és az epehólyag működését.

    Citromfű

    A citromfüvet már az ókorban is termesztették gyógyhatásaiért, Európába a XI. század környékén került. A mediterrán éghajlatot kedveli legjobban, de vidáman megél hazánkban is. Vadon ritka, de egyre több kiskert büszkélkedhet vele, hiszen nem igényes és gyorsan nagyra nő.

    Felhasználása a mentáéhoz hasonló, enyhe citromos íze és aromája pikáns húsételekkel, szószokkal harmonizál a gyümölcsös fogásokon és édességeken kívül.

    A citromfű az egyik legismertebb nyugtató tea, amely nem csak ellazít, de kellemes hangulatot is varázsol. Nagyszerűen csökkenti a felkorbácsolt idegrendszer okozta szervi tüneteket, mint pl. irritált gyomor vagy idegi eredetű erős szívdobogás. Emésztésjavító hatása is ismert, de annál különlegesebb, hogy kiválóan elbánik a fertőzésekkel, mint pl. herpeszvírus.

    Kakukkfű

    Ez a kis gyógynövény hazánkban is megterem vadon, de előszeretettel termesztik a kertekben is. Jellegzetes illata és aromája kedvelt a magyar konyha ételeiben is, de pl. a mediterrán gasztronómiában is nagyon jellegzetes. Nagyon kedvelt gyógynövény volt már az ókorban, az mutatja ezt, hogy a görög kultúrában a bátorság szimbólumává lépett elő.

    A nehezen emészthető ételek kedvelt fűszere: nehéz húsok, káposztás vagy hüvelyesekből készült fogások, burgonyás, halas ételek, disznótoros, májas, vadhúsból készült ínyencségek fogyasztása esetén megkönnyíti a feldolgozást, megelőzi az emésztőszervi panaszokat (teltségérzés, puffadás). Vörösboros mártásokban nagyszerűen harmonizál az íze és előszeretettel készítenek belőle ízesített ecetet és olajat is.

    Hatóanyagainak nagy része a felső légúti problémák megoldása köré rendeződik: baktériumölő, nyákoldó, köhögéscsillapító és görcsoldó hatásain túl kiválóan táplálja is a betegségtől meggyöngült szervezetet. Flavonoidjai antioxidáns hatásúak, vagyis csökkentik a szervezetünkben a szabadgyökök számát, lassítják az öregedési folyamatokat, elősegítik a sejtek regenerálódását. A húgyhólyag és a vese fertőzéses megbetegedéseire is kiváló.

    Kapor

    A kapor az egyik legrégebben használt és legközismertebb fűszernövényeink egyike. Szára, levele és magja külön-külön is felhasználható, értékét mutatja, hogy még a Bibliában is említésre kerül, volt idő, amikor fizetőeszközként használták.

    A Földközi-tenger környékéről terjedt el a világon, hazánkban is kiválóan megél. Az orosz konyha jellegzetes fűszernövénye, de az afrikai és skandináv gasztronómiában is nagy szerepe van. Hazánkban tejfölös ételekhez, húsokhoz (darált hússal készülő ételekhez), levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz, mártásokhoz, gombás ételekhez és persze savanyúságok eltevésénél használjuk. Friss hajtásaiból készült kaporszósz kísérheti pl. halas ételeinket.

    A kapor szára, levele és magjai is tele van illóolajokkal, hatóanyagokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal. A kapormag pl. kiváló a szervezet kalciumigényének fedezésére, de bőven van benne C-vitamin és antioxidánsok is.

    Szólj hozzá