Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így nevelj fűszernövényeket az ablakban

Dátum: 2018-10-15 / Írta: Budai István / Látták: 2473 /

Nem csak télen, de egész évben nevelgethetsz finom, aromás, egészséges és nem utolsósorban mutatós fűszernövényeket az ablakpárkányodon! Ugyan nem mindegyik, de a legtöbb fajta fűszernövény nagyon jól érzi magát kis edényben az ablakban, és csak minimális törődést igényel. • Mivel a fűszernövények termesztésének egyik titka, hogy minél gyakrabban szedegetsz belőlük az ételekbe, annál jobban fejlődnek, érdemes olyan növényekkel kezdened, melyeknek az ízét a leginkább szereted, és melyeket a legtöbbször használod főzéshez, mint a bazsalikom, a metélőhagyma, a rozmaring vagy az oregánó.

  Előkészületek

  Nagy előkészületet ez a dolog nem igényel. Az ablakpárkány adott – egyetlen dologra azonban nagyon figyelj! Olyan ablakot válassz, amit bőven ér napfény napközben! A fűszernövényeknek ugyanis bőséges mennyiségű fényre van szükségük – naponta legalább 6 órán át – az egészséges fejlődéshez, no meg az intenzív ízekhez. Ha ezt természetes úton nem biztosítod nekik, mesterségesen, speciális lámpával kell megoldanod. A huzattól azonban óvd a növényeket! Az ültetéshez használhatsz cserepet, ládát, gyakorlatilag bármilyen típusú, kisebb méretű kaspót.

  Ültetés

  Fűszernövényeket palántaként, illetve magról is ültethetsz. A mag mindig olcsóbb, ám jóval többet kell várnod rá, hogy belőle használható fűszernövényed legyen. 3-5 magot szórj egy kaspóba, mégpedig a föld tetejére. Egy vékony réteg földdel fedd le a magokat, és finoman lapítgasd rájuk a földet. Ha egy műanyag fóliával letakarod a kaspót, gyorsíthatod a magok kikelését. A földet tartsd nedvesen, míg nem látod, hogy kezdenek előbújni az első hajtások. Ekkor vedd le a műanyag fóliát, és már csak akkor öntözd, ha látod, hogy száraz a földje.

  A palántát legalább 15-20 cm mély kaspóba ültesd, melynek alján legyen vízelvezető nyílás. Ne felejtsd el az alátétet sem, különben a folyamatosan csordogáló víz kárt tehet az ablakpárkányodban, de még a faladon is. Talaj szempontjából a legjobb a könnyű, és jó vízelvezetésű. A közönséges kerti talaj azért nem ajánlott hozzá, mert hamar összeáll, és idővel nehezen jut át rajta a víz. Miután a növényt elültetted, rögtön öntözd is meg.

  Tápoldatozás

  A fűszernövényeknek is szükségük van tápanyagokra, amiket kéthavonkénti tápoldatozással biztosíthatsz nekik. Kizárólag olyan tápoldatot használj, ami ehető növényekhez való! Az ajánlott mennyiség felét használd csak, mert a fűszernövényeknek jóval erősebb az ízük, ha nem használsz sok tápoldatot.

  Hagyj időt nekik!

  Hagyj időt a növénynek, hogy megszokja az új környezetét. Amikor látod, hogy új hajtást hozott, akkor kezdheted el használni. A legtöbb növényből 5-7 cm-es darabot érdemes lecsípned, hogy elősegítsd a gyarapodását. Hogy bokrosabb legyen a növényed, pl. a petrezselyem vagy a koriander esetében, levághatod az egész ágat, új fog helyette nőni.

  Hasznos tippek:

  1. Ne válassz olyan fűszernövényt, ami túl magasra vagy túl terebélyesre nő, mert ez nem való a szűkös ablakpárkányra.
   Ha a magról ültetett növényed elérte a 10-12 cm-es magasságot, ne félj használni! Minél gyakrabban szedsz belőle, annál bokrosabb lesz!
  2. A növény lombozatának ⅓-ánál többet sose vágj le! Ha ennél jobban megcsupaszítod, az nagy stresszt jelent a fűszernövény számára, és valószínűleg pusztulásnak indul.
  3. A fűszernövények sem örök életűek, ezért időben gondoskodj az utánpótlásukról. A bazsalikom, a kapor és az egynyári növények élettartama általában 4-6 hónap.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek