Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így lesz omlós és szaftos a csirkemell

Dátum: 2019-01-14 / Írta: Budai István / Látták: 3498 /

Csirkemellet a világon mindenhol készítenek, és mindenhol másként. Lehetőségek gyakorlatilag korlátlan tárházát adja a háziasszonyok kezébe ez az alapanyag. Ízesíthetjük és süthetjük számtalan formában, azonban egy valamit nem követhetünk el vele: nem száríthatjuk ki! Az omlós és szaftos csirkemell titkát sokan csak próbálják megfejteni. De csak mostanáig, mert ebben a cikkben lerántjuk róla a leplet!




  • Vásárolhatjuk frissen vagy fagyasztva, a frisset fagyaszthatjuk mi magunk is – mindez nem befolyásolja azt, hogy a csirkemell mennyire lesz omlós és szaftos, hiszen ez csak az elkészítés módján múlik. A csirkemell kiszáradásának oka ugyanis többnyire a túlsütés, de még a sütés előtt és után is elkövethetünk vele hibákat. Hogy a hús végül omlós legyen és szaftos, segítenek a következő tippek!

    1. Vágd egyenletesen vékonyra a húst, így biztosan át tud sülni annyi idő alatt, hogy még nem szárad ki.

    2. A csirkemellett ne klopfold, mert azzal csak összetöröd benne a rostokat, amivel csak rontod a hús állagát. Elég, ha egy befőttesüveg aljával finoman megnyomkodod.

    3. Akár mirelit, akár friss csirkemellel dolgozol, a nedvességet mindig itasd le róla egy papírtörlővel. Ezzel megelőzheted, hogy száraz, kopogós kéreg képződjön rajta.

    4. A csirkemellett pácolhatod is, hogy jobban megpuhuljon. Erre kitűnőek az ecetes, de a citromlével, narancslével készült pácok is.

    5. A sózás a csirkemell előkészítésének fázisához tartozik, ne hagyd ki. A közhiedelemmel ellentétben a sótól nem fog kiszáradni a hús.

    6. Fagyott vagy hideg húst sose tégy a forró olajba. Várd meg, míg szobahőmérsékletűre melegszik.

    7. Még szaftosabb és omlósabb lehet a csirkemell, ha az olaj mellett fele részben vajat használsz a sütéshez.

    8. A serpenyő mindig legyen tűzforró, ha beleteszed a húst, hallanod kell, hogy a húsban lévő víz sercegni kezd.

    9. Csak annyi szeletet tegyél a serpenyőbe, amennyi kényelmesen meg tud sülni egymás mellett. Ha túlzsúfolod őket, nagyobb az esélye, hogy a csirkemell nem sül át vagy odaég.

    10. A csirkemellet ne mozgasd a serpenyőben, mivel ezáltal is veszít a nedvességtartalmából és jobban kiszárad. A szeleteket 5-6 percig hagyd magukban sülni, majd ezután egyszer forgasd át őket. Ha nagyon vékonyra szeletelted a csirkemellet, már 3 perc után megfordíthatod. Ezután várj még 3 percet, majd vedd a lángot a legalacsonyabbra és fedő alatt folytasd a sütést. 1-2 perc múlva kész is a csirkemell.

    11. Sütés közben se hústűvel, se villával, se késsel ne szúrkáld a csirkemellet, mert azonnal távozik belőle a nedvesség. Húscsipesszel fordítsd át.

    12. Miután elkészült, 5-6 percre takard le fóliával, hogy a gőzfürdőben átpárolódjon és még szaftosabb legyen.

    13. A kész csirkemellet legalább 10-15 percig hagyd pihenni, mielőtt felszeletelnéd vagy tovább dolgoznál vele.

    Szólj hozzá