Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így lesz a Te rántott csirkéd a legfinomabb

Dátum: 2018-07-31 / Írta: Budai István / Látták: 33128 /

Omlós hús, ropogós bunda – röviden így lehetne összefoglalni a rántott csirke varázsát. Ám a varázslatot megteremteni néha nehezebb, mint amilyennek tűnik. • Hogy ne legyen túl száraz a hús és puha, tocsogós a panír, kövesd az alábbi tippeket a tökéletes rántott csirkéhez!

  A hús előkészítése

  Akár combból, akár mellből készíted a rántott csirkét, a húst fél órával korábban vedd ki a hűtőből. Ha ezt elfelejted, a hideg hús lehűti az olajat, így jóval több ideig kell majd sütnöd. A végeredmény pedig túl zsíros, nehéz rántott csirke lesz. A legjobb, ha szobahőmérsékletű hússal dolgozol.

  A tökéletes panír

  A panír alapvetőn 3 összetevőből áll – liszt, tojás, zsemlemorzsa -, ezekbe egymás után beleforgatni a húst nem nagy ördöngősség. Ám vannak olyan részletek, amikre érdemes odafigyelni, hiszen a rántott csirke egyik legfinomabb részét képező panírt nem ronthatod el!

  Liszt bőven kerüljön a húsra, a felesleget ne ütögesd le róla, hiszen a liszt az, ami elsősorban felelős a panír roppanós állagáért. Kísérletezhetsz egészségesebb változatokkal, de az utánozhatatlan panír ízt csak a fehér liszttel fogod tudni elérni.

  A zsemlemorzsából érdemes rusztikusabb, nagyobb szeműt választani az egészen finomra darált helyett, hogy még ropogósabb legyen. Még jobb, ha házilag készíted el száraz kenyérből.

  A megfelelő zsiradék

  Az olívaolajat ebben az esetben felejtsd el, mivel egyáltalán nem alkalmas sütésre. Használd bátran a jól megszokott napraforgóolajat, de ha háziasabb ízt szeretnél elérni, a rántott csirkét kisütheted sertés-, liba- vagy kacsazsírban is.

  Az olaj hőmérsékletére ügyelj, forró legyen, de ne égesse meg a húst. Hogy megfelelő-e a hőmérséklete, azt egy kis darab panír beledobásával tudod ellenőrizni. Ha az olaj szépen elkezd sercegni, mehetnek bele a húsok is.

  Sütés után

  A legtöbben előveszik a papírtörlőt, hogy a frissen kisült rántott csirkéről leitassák vele a felesleges zsírt. Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz a rántott csirke ellen!

  Ha papírtörlővel elkezded nyomkodni, csak még jobban belepréseled a húsba a zsiradékot, nem beszélve arról, hogy a gőz is beleszívódik a panírba, ami így felpuhul és éppen a ropogós állagát veszíti el. Az olajból kiemelt rántott csirkét sütőrácsra tedd és várj néhány percet, hogy a panír száradni tudjon.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek