Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így lehet fogyni a Dukan diétával

Dátum: 2014-05-25 / Írta: dietamegoldasok.hu / Látták: 7772 /

A Dr. Dukan által kifejlesztett diéta, kiemelkedő helyen szerepel a fogyókúrás módszerek listáján.
Világszerte népszerű, így hazánkban is egyre több fogyni vágyó vág bele ebbe a diétába. Olyan híres embereknek sikerült a fogyás a Dukan diétával, mint Kate Middletone és az édesanyja, de többek között Jennifer Lopez is emellett a diéta mellett tette le a voksát.

Hogy működik ez a diéta?

A Dukan diéta alapjában véve egy hosszútávra szóló életmód kialakítását segíti elő. A testsúly csökkenése pedig viszonylag igen rövid időt vesz igénybe. A Dukan diétát négy fő szakaszra oszthatjuk fel.

Első szakasz

Az első, vagyis a bevezető szakasz a „támadási” szint. Ebben a bevezető szakaszban igen szigorú szabályokhoz kell kötnünk magunkat. Először is el kell döntenünk, hogy mekkora súlyfeleslegtől szeretnénk megszabadulni, mivel enne függvényében alakul ki, hogy hány napig fog tartani a bevezető szakasz. Ennek ideje egyébként nagyjából 2 és 10 nap között váltakozhat. A hús és a hal fogyasztása ezen a szinten nincs korlátozva, bármekkora mennyiséget ehetünk belőle. Viszont a zsír és a szénhidrát fogyasztását a lehető legminimálisabbra kell, csökkenteni. A húson és a halakon kívül fogyaszthatunk még zsírszegény tejtermékeket és zabkorpát. Továbbá a víz fogyasztása sincs korlátozva. Ügyeljünk rá, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyunk a kúra során, így az éhségérzetünket is kordában tudjuk tartani. A diéta e szakaszában érdemes bevezetni némi mozgást is. Elegendő, ha napi szinten 20 percnyit sétálunk vagy tornázunk. Ezzel nem csak a súlyvesztés ütemét tudjuk felgyorsítani, hanem a közérzetünk is sokkal jobb lesz általa.

Második szakasz

A diéta, következő szakaszát a „vitorlázó” szakasznak is nevezzük. Ezen a szinten viszonylag hosszabb időt kell majd eltöltenünk. A vitorlázó szakasz során a magas fehérje bevitel mellé, már minden másnap, beiktathatunk olyan napokat, amikor zöldségeket is eszünk. A húsok és a halak mellé tehát köretként már némi zöldség is ehető egy héten 4 alkalommal. A fennmaradó 3 napon továbbra is a bevezető szakasz szerinti étkezési szokásokhoz kell tartanunk magunkat. A vitorlázó szakaszban ezeket a zöldségeket célszerű fogyasztani: gomba, cikória, spárga, spenót, saláta, retek, káposzta, paprika, zeller, uborka, sárgarépa, valamint a tojásgyümölcs és a cékla is ehető. Az azonban lényeges, hogy a napi 2 evőkanálnyi zabkorpát továbbra is fogyasszuk el a vitorlázó szakasz során is. Ugyancsak lényeges, hogy a második szakaszban már a mozgás intenzitását is érdemes növelni, hogy a fogyás továbbra is gördülékenyen haladhasson. A zöldségfogyasztás követeztében előfordulhat, hogy némi súlyt visszaszedünk ebben a szakaszban. Ám ez ne keserítsen el minket. Továbbra is legyünk kitartóak és folytassuk a kúrát. A türelem meghozza majd a gyümölcsét és a fogyás újra meg fog indulni. Amikor elérkezünk arra a pontra, hogy sikerült elérni a kívánt súlyt, következhet a kúra harmadik szintje.

Harmadik szakasz

A harmadik lépcsőfok a „megerősítő” rész. Ennek a szakasznak az időtartama attól függ, hogy mekkora súlyvesztést értünk el a „vitorlázás” időszakában. Minden leadott 1 kilogramm után, 10 napot kell rászámolnunk a megerősítő szakaszra. Ez azt jelenti, hogy ha 10 kilótól sikerült megszabadulnunk a diéta során, akkor 150 napig kell majd a megerősítő szakaszban maradnunk. A megerősítő szakaszban már kissé enyhébb szabályokhoz kell tartanunk magunkat. Ugyanis ekkor már fogyaszthatunk gyümölcsöket is, és némi kenyér evése is megengedetté válik. Tésztát is ehetünk, de természetesen csak mértékkel!

Negyedik szakasz:

Az utolsó szakasz pedig a stabilizáló szakasz, amely egész életen át tartható, ennek az a lényege, hogy a hét 6 napján bármit megehetünk, a hetedik napon azonban csakis fehérjét és zabkorpát fogyaszthatunk.

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek