Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így főzd tökéletesre a rizst

Dátum: 2018-10-15 / Írta: Budai István / Látták: 2341 /

Túlfőtt, nem eléggé főtt, ragacsos – hibalehetőség a rizs elkészítésénél bőven adódik. Figyelembe véve azt, hogy rizsből kb. 40.000 különböző fajta létezik, ezek közül pedig, ha nem is valamennyi, de sok megtalálható a legegyszerűbb boltok kínálatában is, a hibalehetőségek száma még tovább bővül, hiszen valamennyi rizs más tulajdonságokkal rendelkezik, így máshogy kell főzni is. • Ha nem sokat variálnál, egész egyszerűen csak jó állagú rizst szeretnél elkészíteni, válassz hosszúszemű fajtát, akár fehér, akár barna rizsből.

  1. Mosás

  A rizst főzés előtt alaposan mosd át hideg vízzel. Ezzel a szemekről sok keményítő leválik, ami csökkenti főzés közben az összetapadás esélyét.

  2. Főzés

  Általánosságban az 1:2 arányt alkalmazzák, azaz 1 bögre rizst 2 bögre vízben szokás megfőzni. Ettől el is térhetsz, de semmiképp se jelentősen, a kétszeres mennyiségnél legfeljebb egy kicsivel kevesebbet használj vízből. A vizet megsózzuk, és feltesszük forrni. A rizst a már forrásban lévő vízbe tesszük bele és 18-20 percen át főzzük benne.

  Ezután tegyél fedőt az edényre, majd vedd le a lángot alacsony fokozatra. Ezután ne lesegesd a rizst, nem is kell hozzáérned. A fehér rizst kb. negyed óra, a barnát pedig kb. fél óra után kell először szemügyre venned. Ekkor keverd meg, és kóstold meg, hogy ellenőrizd az állagát. Ha ilyenkor még túl sok vizet találsz rajta, le is öntheted róla a felesleget.

  3. Párolás

  Mikor úgy gondolod, hogy a rizs készre főtt, húzd le az edényt a tűzről és fedő alatt hagyd a rizst önmagában párolódni. Ennek adj néhány percet. Utána keverd át a rizst egy villával, hogy az egymáshoz tapadt szemek is különváljanak.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek