Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan szoktassuk rá a gyereket az egészséges táplálkozásra?

Dátum: 2014-05-22 / Írta: dietamegoldasok.hu / Látták: 466 /

A szülők jelentős részének gondot okoz, hogy csemetéjét rászoktassa az egészséges táplálkozásra. Türelemmel és ötletességgel pedig egyszerűen beépíthetjük a gyermekek mindennapi étrendjébe a finom és egészséges alapanyagokat.

Amennyiben a gyermek már megszokta az egészségtelen táplálkozást egy kicsivel nehezebb dolgunk lesz, hiszen hozzászokott adott ízekhez, amelyeket kedvel.

A fokozatosság a lényeg! Először is kínáljunk minden nap gyümölcsöt a gyermekünknek. Csomagoljunk a tízóraija mellé valamilyen gyümölcsöt, amit kedvel. Ha nem fogyasztja el, semmi gond, otthon ebéd után kínáljunk neki ismét gyümölcsöt.

Napközben, amihez csak lehet kínáljunk zöldségeket. Paradicsomot, paprikát, uborkát szendvicsekhez, rántottához és sok máshoz is tálalhatunk. Figyeljünk rá oda, hogy minden nap fogyasszon a vitamindús finomságokból a csemeténk.

A kalcium szükséglet miatt fontos, hogy sok tejterméket fogyasszanak a kicsik. Ezért a szendvicsekre érdemes sajtot is tenni, napközben, vagy a vacsora mellé pedig joghurtot kínálni. Ha nem kedveli a tejet, készítsünk turmixokat, így tejet és gyümölcsöt is adhatunk egyidejűleg a gyermekünknek.

A főétkezés folyamán a sült burgonya helyett főzelékeket, párolt zöldségeket tálaljunk. Ez lehetséges, hogy eleinte nem fog tetszeni a csemetének, de ha megtapasztalja, hogy a zöldségek is lehetnek nagyon finomak, akkor nem fog tiltakozni ellenük.

Zsíros húsok helyett válasszunk csirkét, pulykát és halféléket. Ezek képezzék a mindennapi étkezés nagyobb részét. Természetesen nem szabad teljes mértékben kiiktatni a sertéshúst sem a gyermek étkezéséből, de a fogyasztásának mértékét csökkenthetjük.

A legnehezebb talán a csipszekről és a cukros üdítőkről leszoktatni a gyermekeket. Nem kell teljes mértékben kiiktatni ezeket sem, hiszen az óvoda-iskola társai valószínűleg ezeket fogyasztják. Kínáljunk frissen facsart gyümölcslevet, limonádét, házilag készített jeges teát a csemetéinknek. Ezek ízét is megkedveli majd. A csipszek helyett müzliszeletet, diákcsemegét, gyümölcssalátát is adhatunk a gyermekünknek. Az sem gond, ha eleinte nem tetszik neki az ötlet, hogy ilyesmit fogyasszon, hiszen türelemmel beépíthetjük a mindennapi étkezésébe az egészséges finomságokat!

Ha kitartóak vagyunk és minden nap megpróbálunk valamilyen egészséges finomságot a tányérra csempészni, akkor fokozatosan megszoktathatjuk gyermekünket a vitamindús táplálkozás fontosságával!

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek