Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan működik pontosan az Atkins-diéta?

Dátum: 2014-10-08 / Írta: Budai István / Látták: 3068 /

A glükózt a baktériumoktól az emberi szervezetekig szinte minden szervezet energiaforrásként használja fel. Ez az emberi szervezet elsőrangú energiaforrása, amely grammonként 3,75 kilokalóriányi energiát szolgáltat. Az Atkins-diéta célja az, hogy a szervezet anyagcseréjét megváltoztassa, így az átálljon a zsírégetésre. • Ezt a diéta úgy éri el, hogy csökkenti a szénhidrátbevitelt, és hosszútávon olyan szinten tartja, hogy az adott ember számára az ideális legyen, a testsúly szinten maradjon. Ha a szervezet kevés szénhidráthoz jut, beindul a ketózis néven ismert folyamat.

  A ketózis során a máj az elraktározott zsírt lebontja, ebből zsírsavakat és ketonokat (ketontesteket) állít elő, és ezekből nyer energiát. A ketózis a szervezet normál anyagcseréjének része, funkciója éppen az, hogy akkor is ellássa az emberi testet energiával, ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű szénhidrát. A folyamat olyan hatékony, hogy szükség esetén akár a szükséges energia 90 százalékát képes biztosítani, illetve fedezi az energiaszükséglet kétharmadát is.

  A ketózistól, már csak neve miatt is, sokan tartanak, tudni kell azonban, hogy ez nem csak normális folyamat, a legtöbb ember szervezetében napi szinten működik is. Ez általában este, alvás közben megy végbe. Alapvetően nem csak azért van jótékony hatással a szervezetre, mert segít a testsúly csökkentésében, de azért is, mert a kutatások szerint a vér és az agy magas ketonszintje az epilepsziás rohamok gyakoriságát is csökkenti.

  A diéta során a ketózis fenntartása csak a kezdeti szakaszban szükséges, hosszú távon a megfelelő napi szénhidrátszintet belőve már nem kell a megőrzéshez.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek