Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A hét bloggere: Kalmár Erzsébet

Dátum: 2015-03-03 / Írta: Budai István / Látták: 2019 /

1. Kérlek, mutatkozz be röviden az olvasóknak.

Kalmár Erzsébet vagyok, de sokan trollanyuként ismernek, Norvégiában élek skót férjemmel és 3 gyermekemmel. Kertészmérnökként végeztem, de nem dolgozom a szakmámban.

2. Miért pont ezt a nevet választottad a blogodnak?

A név utalás arra, hogy Norvégiában, a trollok országában élek, de nem én vagyok a troll a saját konyhámban.

3. Miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz blogot vezetni, és mikor történt ez pontosan?

Mindig szerettem sütni-főzni, rengeteg gasztroblogot olvastam új receptek után kutatva, és egyszer csak jött az érzés, hogy én is írni szeretnék. Ez már több, mint 5 éve történt, ám az első fél évben nem mertem nyilvánossá tenni a blogot.

4. Kikre főzöl általában, és hány fő volt eddig a legtöbb, akiknek egyszerre sütöttél-főztél?

A családomra főzök általában, a legtöbb talán egy 20 fős társaság volt, akire főznöm kellett

5. Te magyar vagy, a férjed skót, és Norvégiában éltek. Színes a paletta. A gasztronómiában mennyire ötvözöd a 3 nemzet ízeit, illetve melyik áll közelebb hozzád?

A magyar ízvilág áll hozzám legközelebb, de nem ragaszkodom a hagyományokhoz. A brit konyha néhány kivétellel nem az én világom, de a férjem kedvenceit azért igyekszem néha elkészíteni. Minden nép konyhája érdekel, szeretek különleges, szokatlan ételeket kipróbálni, elég sok megtalálható a blogon is.

6. Van-e olyan étel/alapanyag, ami nálatok nem lelhető fel, és nagyon hiányzik? Ha igen, szoktál-e ezekből betárazni, amikor hazalátogatsz?

Régen hiányzott a túró, de azt már házilag is el tudom készíteni, közben sok mindent megtaláltam ázsiai és arab üzletekben. Talán a gesztenyemassza, amit itt nem használnak, nekem viszont nagy kedvencem. Úgyhogy abból mindig kerül pár csomag a bőröndömbe.

7. Mióta élsz plaeo étrenden? Van-e különösebb oka, hogy áttértél a paleolit étkezésre?

Körülbelül másfél éve tértem át paleo étrendre, autoimmun betegségek és allergia miatt voltam kénytelen életmódot váltani.

8. A családodnak külön készítesz ételeket, vagy ők is azt eszik, amit te?

Az elején teljesen külön főztem magamnak és nekik, ma már a legtöbb paleo ételt úgy készítem, hogy a család is megeszi. Hagyományos sütemények, desszertek már szinte nem is készülnek nálam.

9. Megjelent egy szakácskönyved. Milyen érzés volt a saját receptjeidet könyv formában kiadva lapozgatni?

Annak ellenére, hogy elég sok baki volt a könyv kiadásával kapcsolatban, azért örülök, hogy végül sikerült. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy alkottam valami kézzel foghatót.

10. A fotózást tanultad, vagy ösztönösen jön? A havas táj előtt készült képeidet egyenesen imádom. /Jó, a többit is, de azokat különösen./

Nem tanultam soha, szívesen tenném, ha időm lenne rá. Egy kis automata géppel kezdtem a fotózást, ez meg is látszik a régi képeken. Ma már jobb gépem van, és igyekeztem közben saját magamat képezni. Messze nem vagyok profi fotós, de szerintem a stílus, az egyéni látásmód is nagyon sokat számít.

11. Van e más hobbid a konyhán, a blogon és a családon kívül?

Mindig szerettem kézműves dolgokkal foglalkozni, decoupage, selyemfestés, üvegfestés a kedvenceim, de bevallom, ezek háttérbe szorultak a blog miatt. A növényeket is nagyon szeretem, rengeteg van belőle, szeretek velük foglalkozni.

12. Melyik az süti a blogon, ami annyira a család /vagy a te/ kedvence, hogy már tucatszor készítetted?

A sárgarépapürés pillekönnyű csokitorta a veretlen kedvenc, és egyben a blogom legnézettebb receptje is, nem paleosok is nagyon szeretik.

csokitorta

Tetszett? Irány a blog! 

Szólj hozzá